V sobotu, 21. júna, sa na Zelenej Vode pri Novom Meste nad Váhom, uskutočnil jubilejný piaty ročník multikultúrneho podujatia Kon Open Air, ktorý ako vždy ponúkol zaujímavý, nielen hudobný program.

Do areálu festivalu bolo možné vstúpiť až hodinu pred jeho začiatkom, teda okolo štrnástej hodiny a tak si návštevníci, ktorí prišli na miesto o čosi skôr, zatiaľ v stanovom mestečku rozložili na jednu noc svoje provizórne domovy. Tí, ktorí sa chystali na noc už domov, sa zatiaľ občerstvovali niekde v chládku, keďže bolo nádherné počasie, teplota sa pohybovala okolo tridsať stupňov a bolo treba dodržiavať pitný režim.

Program sa začal len s malým zdržaním a tak sa krátko po pätnástej hodine na hlavnom pódiu objavili prví účinkujúci, ktorými bola thrash-punková kapela Anonym Kids, ktorá svojou rýchlou hudbou dostala všetkých prítomných do tej správnej festivalovej nálady a skvele tak odštartovala celé podujatie. Po dynamickom úvode nasledovalo nemenej kvalitné vystúpenie kapely z Nového Mesta MF, ktorá musela nečakane zaradiť do svojho programu aj pieseň od Green Day, konkrétne Basket Case, keďže novému členovi kapely sa pretrhol popruh na gitare a tak musela kapela zaimprovizovať a hrať chvíľu v trojici.

Vo veľkej horúčave sa každý osviežoval ako sa dalo, niektorým bolo dokonca tak teplo, že sa rozhodli trochu sa schladiť v jazere, ktoré sa nachádzalo hneď vedľa hlavného pódia. A to dokonca aj keď bolo kúpanie v jazere v priestore konania festivalu zakázané a mimo ohradeného priestoru bolo len na vlastné nebezpečie. Z toho si však nikto ťažkú hlavu nerobil.

Po kapelách z Nového Mesta a jeho okolia, sa predstavila kapela Januárové prekvapenie z Vráblov, ktorej príjemné, poväčšine pomalé tóny, sú ovplyvnené hlavne hudbou šesťdesiatych rokov. Potom sa návštevníkom predstavila na slovenskej hudobnej scéne už takmer dvadsaťosem rokov pôsobiaca rockovo–punkovo undergroundová skupina Chór vážskych muzikantov, ktorá svojou alternatívnou hudbou ponúkla fanúšikom skvelý zážitok. Tí mali dokonca možnosť si pri vstupe na festival zadarmo vypýtať nové CD tejto trenčianskej kapely, s názvom CHVM PANK a nemalá časť návštevníkov tak aj s nadšením spravila.

Po ôsmej hodine večer sa nad areálom začali niesť typické a ľahko rozpoznateľné tóny recesistickej kapely s ešte recesistickejším názvom Chiki Liki Tu-a a všetkým prítomným bolo zrejmé, že to bude jeden z vrcholov večera. Zazneli všetky známe pesničky ako Kristína, alebo Ďakujem a pri piesni Laska moja de si, spievali všetci prítomní. Kapela sa nemusela nechať dlho ponúkať, keďže fanúšikovia sa dožadovali prídavku. Na záver si tak mohli tí, ktorí ešte našli v sebe kúsok hlasu, zaspievať "metalistickú" pesničku Poďme všetci.

Po tomto skvelom výkone sa prítomným predstavila Dorota Nvotová so svojou skupinou, ktorá ponúkla svojim fanúšikom všetko podstatné zo svojich starších skladieb a samozrejme aj zo svojho nového albumu s názvom Sila vzlyku, ktorý vyšiel 22. februára a ktorý je v poradí druhým sólovým albumom Doroty.

V tejto príjemnej atmosfére sa blížila polnoc a s nimi aj hlavný headliner celého festivalu, punkové legendy z Čiech, Totální Nasazení. Tí rozhodne ničím nesklamali a všetkým priaznivcom kvalitnej, rýchlej punkovej hudby ponúkli skvelé predstavenie. Skoro jeden a pol hodinové vystúpenie ponúklo akýsi prierez albumami kapely, keďže odzneli skladby ako Chaluhy, Kanálník, Činčila, Slaný a zo svojho posledného albumu z roku 2007 s názvom Krokodýl Ghandee, zahrala skupina skladby AustralSká a Krokodýl Ghandee. Po malom prídavku, ktorý nemohol samozrejme chýbať sa skupina mohla s dobrým pocitom vybrať domov do Čiech, keďže za jeden víkend odohrala tri koncerty, z toho dva na Slovensku.

Na záver sa na hlavnom pódiu predstavila už takmer s brieždením alternatívno–rocková skupina Karpatské Chrbáty, ktorá je spolu so skupinou Chór vážskych muzikantov, považovaná za domácu undergoundovú špičku. Kapela ponúkla svojim priaznivcom a všetkým, čo vydržali až do druhej hodiny ráno, skvelú zábavu a vynikajúco tak ukončila dianie na hlavnom pódiu.

Okrem hlavného pódia sa o kúsok ďalej nachádzal aj B-Stage, na ktorom vystupovali prevažne kapely z Nového Mesta nad Váhom a jeho okolia ako napríklad Joyride, S.O.Y.M., Fuera fondo, DPK a na úplný záver vystúpila skupina Holotropic Dance, pri ktorej tónoch sa predstavili aj umelci s ohňovou show, ktorá v tmavej noci vyzerala veľmi efektne a prizerajúci sa diváci obdivne sledovali, aké rôzne kúsky sa dajú s ohňom predvádzať. Okrem týchto kapiel sa ešte na B pódiu predstavili skupiny ako Gorgoija, Hownocuc, Dharma Inc., alebo Vrbovskí vítazi.

Pre priaznivcov tanečnej hudby bol pripravený tanečný stan, kde sa predstavilo zoskupenie DJov Beat Alchemy, ktorí na festivale predstavili to najaktuálnejšie zo súčasnej klubovej hudby. Svojim setom reggae a dancehallu sa tu prezentoval aj soundsystem Jah Division.

Sprievodnou akciou festivalu bolo aj Grafitti Jam 08, kde sa na vyhradené plochy svojim umením v tvorbe grafitti prezentovali umelci. Okrem toho si návštevníci mohli vyskúšať vodné fajky, vychutnať si kvalitné pivo a taktiež stravovacie stánky ponúkli kvalitné služby.

Piaty ročník festivalu Kon Open Air, sa určite zaradí k predchádzajúcim skvelým ročníkom. Tomuto mladému slovenskému festivalu, ktorý si postupne buduje svoju tradíciu, sa má každým rokom stále menej a menej čo vytknúť a má stále a stále lepšiu atmosféru.

Autor: Peter Mačanga