Brány jedného z najväčších slovenských festivalov sa otvorili už vo štvrtok, 26. júna o 16:00 a do areálu hneď začali prúdiť davy ľudí, keďže sa predpokladala dvadsaťtisícová návštevnosť a každý si chcel nájsť to svoje miestečko.

Avšak tí, čo prišli vo štvrtok a chceli si rozložiť stan, boli hneď po vstupe nemilo prekvapení, keďže si museli za svoj stan priplatiť 150,- sk. Samozrejme sa to nikomu nepáčilo, keďže bolo povedané, že stanovanie počas festivalu je zdarma a festival svoje brány otvoril už o 16:00 vo štvrtok. Po pár minútach nadávania a nespokojnosti sa tak buď museli vrátiť domov, alebo zaplatiť, pretože inak sa ďalej so stanom nedostali.

V piatok už si za stan nikto nič nepýtal a tak všetko prebiehalo bez problémov, množstvo návštevníkov stále prichádzalo a zo stanov sa stalo nie mestečko, ale obrovské more rôznych farieb, kde sa každý pomaly pripravoval na začiatok hudobnej show, ktorá sa veľakrát neopakuje.

Celý program odštartovala kapela Mandragora, ktorá svojimi tónmi prilákala pred hlavné pódium pomerne veľký počet ľudí a svojimi piesňami dokázala skvelo naladiť a rozprúdiť atmosféru. Po tejto kapele sa na pódium dostala skupina Hudba z Marsu, ktorá potešila svojimi textami a hudbou veľkú časť návštevníkov. Počas jej vystúpenia nemohli chýbať také piesne ako Šakalík či Astronaut. Už v týchto hodinách bola pod pódiom tlačenica a kto sa trochu zamyslel ako to bude vyzerať na hlavnom ťaháku dnešného dňa, na americkej kapele Slayer, musel sa trochu obávať, či to organizátori a areál zvládnu.

Potom nasledovala prvá zahraničná kapela, ktorou bol plzeňský "ska–orchester", Tleskač. Túto zaujímavú zostavu tvorí desať členov a vo svojej hudbe využívajú aj netradičnejšie nástroje, akými sú atenorsaxofón, trombón, či najrôznejšie trúbky. Po zhruba hodinovom, veľmi osviežujúcom vystúpení, nasledovala rocková formácia Arzén, ktorá na slovenskej hudobnej scéne už pôsobí dvadsaťpäť rokov a ďalšia kapela z Čiech, Divokej Bill. Aj keď počasie nebolo ideálne, sem tam dokonca pršalo, a slnka si moc návštevníci neužili, atmosféra na všetkých kapelách bola už pri úvodných koncertoch skvelá. Poniektorí to však už počas nich prehnali s alkoholom a hudobnú atmosféru moc nevnímali.

O dvadsiatej hodine sa na hlavnom pódiu predstavila skupina Para, ktorá predviedla skvelý výkon a bolo jasné, že sa pomaly blíži večer a s ním aj hlavné lákadlá piatkového programu. Pri piesňach ako Doma dobre a hlavne pri piesni Abstinent, spievali všetci prítomní a táto hudba a melódia zostala vo všetkých. Nie však na dlho, keďže o pár minút sa už začala pripravovať nitrianska skupina Desmod, ktorá je momentálne asi najlepšou a najpopulárnejšou kapelou na Slovensku. Kapela svoj čas využila naozaj dobre a zahrali prevažne svoje novšie skladby, s ktorými stále bodujú v rádiách a u fanúšikov. Návštevníci si tak mohli vypočuť skladby ako Aby bolo jasné, Na tebe závislý, Čierna diera, Niekto ti to povie skôr než ja, alebo aj skladbu Zhorí všetko čo mám. Skupina Desmod bola naozaj skvelým predkrmom pred americkou thrash–metalovou kapelou Slayer.

Krátko po jedenástej hodine večer sa dalo napätie takmer krájať, keďže všetci už netrpezlivo očakávali čerstvých držiteľov ceny Grammy za najlepší metalový výkon, skupinu Slayer. Pre obyčajného človeka, ktorý nie je veľkým fanúšikom tejto hudby, bolo lepšie sa v tomto čase trochu utiahnuť dozadu, pretože pred pódiom bola obrovská masa fanúšikov, ktorí čakali na svoju vysnívanú kapelu už niekoľko hodín. Po príchode členov kapely na pódium nasledoval ohlušujúci vreskot, pískanie, tlieskanie a mohol sa tak odštartovať naozaj pekelný večer. Táto hudobná legenda, ktorá na hudobnej scéne pôsobí 27 rokov, musela svojím hodinu a pol trvajúcim koncertom, potešiť všetkých svojich priaznivcov, ktorí určite neľutovali, že prišli aj z niekoľko stokilometrovej vzdialenosti.

Aj keď nezostalo nikomu moc síl ani hlasu, a pot by sa dal zo všetkých žmýkať, noc v znamení tvrdej hudby sa ani po odchode Slayer z pódia neskončila. Po nich sa totiž predviedla punk–rocková skupina Konflikt, ktorá patrí momentálne na Slovensku medzi tie najlepšie vo svojej kategórii. Aj tu si prišli všetci fanúšikovia na svoje, keďže bolo počuť aj najstaršie skladby, aj tie z posledného albumu.

Okrem diania na hlavnom pódiu sa dobrá hudba dala počúvať aj na Finlandia Stagei, kde sa ako prvá predstavila skupina MF, ktorá však kvôli problémom s gitarou zrejme nestihla odohrať všetko čo chcela. Nasledovala punk–hardcorová kapela Punkreas, ktorá ponúkla vynikajúcu hudbu a piesne ako Preklínam a No a čo. Fanúšikovia si pýtali prídavok v podobe piesne Zelený tulipán, ale program bol neúprosný a tak sa rýchlo muselo ísť ďalej.

Nasledovala kapela Street Spirit a Plus Mínus, ktoré ničím nesklamali a pokračovali v rockovo–punkovej hudbe. Po nich prišla na rad skupina HT, ktorá by sa dala nazvať headlinerom tohto pódia. Za hodinku a štvrť ponúkli skvelú šou a piesne ako Holubica, Stena, alebo skvelú skladbu o slovenskej hudobnej scéne s názvom G18. Nasledovala death–metalová zostava Pathology Stench, skupina Dogma inc. hrajúca metalcore a dianie ukončila kapela Maria Chuana.

Na treťom pódiu, s názvom Vlnky Stage, sa predstavila pestrá zmes hudobníkov ako maďarská kapela Másfél, ktorej hudobný prejav sa dá opísať ako rock ovplyvnený drum'n'bassom, funkom a jazzom. Predstavili sa tu aj slovenské kapely Foolk a Cliché. Poľskú alternatívu predviedla formácia Baaba. Po polnoci, keď na hlavnom pódiu pomaly dohrávala skupina Slayer, to na tomto pódiu roztočila kapela The Heavy. Tá napriek názvu nemá s heavy metalom spoločné nič. Ide skôr o spojenie funku, rocku, blues a soulu. Aj keď Slayer stále predvádzal svoje umenie, pri tomto pódiu sa nahromadilo veľké množstvo ľudí, ktorým metalová hudba moc nesedí a radšej si teda prišli vypočuť piesne ako That Kind Of Man, alebo Colleen. Potom sa ešte predstavila kapela Nové Mapy a do rána sa o hudobnú zábavu staral DJ Junior.

Dnešný program bude nemenej nabitý hudobnými hviezdami, keďže sa predstavia skupiny ako Hex, Kontrafakt, český Mig 21, Polemic, Horkýže Slíže, Chinaski, Sailor, nestarnúci punkeri v podobe skupiny Zóna A a hlavným headlinerom dnešného večera bude skupina Kabát, ktorá sa na pódiu predstaví krátko pred jedenástou hodinou večer.

Autor : Peter Mačanga