Po ťažkom piatkovom dni, ktorý mnohí z návštevníkov Topfestu museli dlho dospávať, sa pokračovalo v nahustenom hudobnom programe, tak ako v piatok, na troch pódiách a opäť so skvelými kapelami.

V areáli bol už o poznanie väčší neporiadok, ale na cestách sa stále dalo chodiť, takže nebol žiadny problém. Aj keď nájsť niekedy odpadkový kôš, bolo naozaj umenie, navyše aby sa doňho ešte niečo zmestilo. Okrem toho sa zmenilo na pohľad aj oblečenie niektorých návštevníkov, keďže v tento deň sa na pódiu predstavila aj hip–hopová skupina Kontrafakt, takže bolo ľahké rozlíšiť, kto sa k akému hudobnému štýlu zaraďuje. Žiadne konflikty kvôli názorom na hudbu sa však nevyskytli a tak mohol v príjemnej atmosfére začať aj dnešný program.

Sobotný program na hlavnom pódiu odštartovala krátko po 13:00 skupina, ktorá sa stala víťazom slovenského kola celosvetovej súťaže hudobných kapiel Blast:Beat, skupina The Paranoid. Táto rocková kapela z Úľan nad Žitavou, ktorej víťazstvo v súťaži umožnilo nahrávať svoj debutový album, predviedla dobrý výkon. Už na túto kapelu sa prišlo pozrieť veľké množstvo ľudí a svojich fanúšikov určite nesklamali. Po nich nasledovala pop–rocková skupina Hex, ktorá na slovenskej hudobnej scéne pôsobí už devätnásť rokov a aj keď jej skorá doba na hranie nebola ideálna, bolo až neuveriteľné, koľko ľudí sa už o štrnástej hodine prišlo na ich hudobný výkon pozrieť. A rozhodne sa bolo na čo pozerať. Odzneli všetkým známe skladby ako Vetroň, alebo V piatok podvečer. Bol to naozaj skvelý začiatok dňa aj čo sa týka počasia, ktoré sa zatiaľ ukazovalo oveľa lepšie ako v piatok.

Po krátkej prestávke nasledovala ďalšia zo slovenských kapiel - Metalinda, ktorej začiatky sa datujú už od roku 1983, aj keď odvtedy prešla mnohými zmenami. Fanúšikovia si mohli vypočuť skladby ako V nebi sa už nemusíme stretnúť, Zaľúbená žaba a na koniec nemohla chýbať ani krásna skladba Slnko nevychádzaj, ktorú si so spevákom Paťom Imrem, zaspievalo celé publikum. Potom sa na pódiu predstavila prvá zahraničná kapela, ktorou bola štvorčlenná česká zostava MIG 21. Svojimi charakteristickými textami s poetikou, ktorú ovplyvňuje hlavne spevák, známy aj ako herec, Jiří Macháček, dokázali potešiť svojich fanúšikov a pokračovali tak vo svojich zaujímavých koncertoch, keďže okrem videoprojekcie, si potrpia aj na scénografii.

Ďalej sa na pódiu predstavila opäť slovenská zostava, ktorou bola nestarnúca reggae a ska skupina, Polemic. Ako sa mohli návštevníci dozvedieť, tak práve v tento deň oslavovala kapela presne dvadsať rokov a dva mesiace od začiatku svojho účinkovania na hudobnej scéne. A ako vždy sa bolo na čo pozerať a čo počúvať, keďže dokážu každé svoje vystúpenie zmeniť na niečo úžasné, pri čom sa musia hýbať a skákať všetci, čo sa nachádzajú nablízku. Kapela zahrala všetko podstatné ako napríklad skladby Baba ryba, Ako to prežijem a už ako prídavok Tak ahoj. Nemohla samozrejme chýbať ani jedna z ich najznámejších piesní, Komplikovaná. Medzi najlepšie skladby, dokonca na celom festivale, patrila určite pieseň Skank, pri ktorej sa z davu stala obrovská spievajúca masa. Už teraz sa do priestoru pri hlavnom pódiu takmer nedalo dostať a opäť sa naskytla otázka ako to bude vyzerať večer, na headlinerov dnešného dňa, Kabát. Túto otázku podporil aj fakt, že pri vstupe do areálu festivalu sa objavil nápis, ktorý oznamoval, že vstupenky sa už nepredávajú, keďže kapacita areálu už teraz bola veľmi skúšaná.

Po Polemicu sa predstavila ďalšia z kapiel, ktorá je na slovenskej scéne už pár rokov, avšak stále dokáže ponúknuť skvelú hudbu a texty. Išlo o kapelu Horkýže Slíže, ktorá vo svojom vyše hodinovom vystúpení ponúkla prevažne novšie skladby, akými sú Emanuel Bacigala, Líza a Wendy, A ja sprostá, avšak odzneli aj staršie skladby ako L.A.G. Song, alebo Vlak. Medzi najstaršie patrili Logická hádanka a Maštaľ. Medzi piesňami s publikom komunikoval najviac gitarista Mário Sabo, aj keď to neboli vety, skôr len akýsi medzičas medzi piesňami. Slíže potvrdili svoju pozíciu na domácej scéne a patrili k tomu najlepšiemu, čo sa na tohtoročnom Topfeste predstavilo. Nasledovala ďalšia kapela zo susedného Česka - Chinaski. Tí rozhodne ničím nesklamali a svojou piesňou Tabáček, si získali každého fanúšika pod pódiom a ich text "pohoda, klídek", platil v túto chvíľu stopercentne.

Po deviatej hodine sa predstavila kapela z Veľkej Británie, Sailor, ktorej hudobné začiatky siahajú až do sedemdesiatych rokov. Títo už postarší páni, však dokážu stále skvelo zabaviť, o čom sa mali vôbec prvý krát možnosť presvedčiť aj slovenskí diváci. Skladby ako Girls girls girls, alebo A glass of Champagne, po prvých tónoch spoznali všetci a do ich programu patrila aj skladba od Andrea Bocelliho, Time to say goodbye. V rockovo ladenej festivalovej atmosfére, bola táto operná pieseň výnimočná a po počiatočnom údive a úsmevoch na tvárach divákov, bola skvelým doplnkom ku kvalitnému výkonu celej skupiny.

O jedenástej hodine večer, však už všetci netrpezlivo očakávali hlavného headlinera dňa, českú skupinu Kabát. Do areálu pred hlavné pódium prišli všetci, ktorí si nechceli nechať ujsť túto skvelú skupinu a tomu nasvedčovala aj tlačenica, keďže celý tento areál bol kompletne zaplnený a nedalo sa takmer pohnúť z miesta. Odzneli skoro všetky známe skladby, medzi nimi aj Burlaci, Úsměv pana Lloyda, Buldozerem, Stará Lou, Cirkusovej stan, Děvky ty to znaj, Teta, alebo Piju já, piju rád. Najlepšou skladbou však bola asi Corrida z posledného albumu skupiny s rovnomenným názvom. Samozrejme nasledoval aj prídavok, síce trochu neskôr, keďže mala skupina malé technické problémy, ale nakoniec všetko prebehlo v poriadku. Ako tradične po vystúpení skupiny Kabát, nasledoval ohňostroj, ktorý nadchol každého, pretože sa organizátorom naozaj vydaril.

Po Kabáte sa areál viditeľne vyprázdnil, veľké množstvo ľudí si išlo už konečne poriadne pospať do stanov, alebo sa pomaly poberali domov. Na pódiu sa však nič nekončilo a nasledovala punková legenda, Zóna A, ktorá už svoju hudbu hrá dvadsaťpäť rokov. Kto išiel pred jej vystúpením domov, môže rozhodne ľutovať, keďže jej výkon bol určite jedným z najlepších na festivale. Možno ani nie tak po hudobnej stránke, ale kapela na čele s Petrom "Koňýkom" Schredlom, predviedla skvelú, zábavnú a provokujúcu show. Vtipné hlášky medzi piesňami, samozrejme dopĺňané miestami vulgarizmami, drganie navzájom do seba, pľuvanie, popíjanie množstva piva na pódiu, to na hlavnom stagei doteraz trochu chýbalo. Skladby sa vynikajúco prelínali, zazneli napríklad Chceš si žiť po svojom, Puf a Muf, Nezmením sa!, Nebuď hlúpa alebo skvelá skladba Nádherná zákerná. Nemohla samozrejme chýbať ani jedna z najvtipnejších a najzaujímavejších skladieb, aké kedy skupina zložila, pieseň Chleba.

Celý sobotný program nadránom na hlavnom pódiu ukončila rocková skupina Bank of Joe a potom sa už pomaly začalo s upratovaním veľkého množstva odpadkov, ktoré sa v tejto časti areálu nahromadili.

Na Finlandia Stagei, sa v sobotu ako prvá predstavila ska–punková kapela Fuera Fondo a svojou chytľavou hudbou príjemne naladila pred ďalšou kapelou, ktorou bola punk-rock'n'rollová zostava Kaktus. Táto kapela, ktorá onedlho oslávi päť rokov svojej existencie, zahrala skladby ako Rocknroll na piesku, alebo Život, ale sklamaním bola návštevnosť na tomto pódiu, keďže v tejto chvíli mal svoje vystúpenie aj Polemic. Po rytmickej hudbe od Kaktusu sa výrazne pritvrdilo, keďže možnosť dostala česká skupina Forrest Jump, hrajúca hardcore–metalcore. Ďalej sa predstavila rocková skupina Nedráždiť a po nej Until to Die.

Tento stage si išiel vlastným tempom a oproti preplnenému hlavnému, bol príjemným miestom na oddych, kde ste si mohli pokojne sadnúť do trávy a nebáť sa, že vás niekto ušliape. Okolo deviatej hodiny večer sa na pódiu predstavila kapela Mad Frequency. Svojou hudbou ponúkli skvelý zážitok najmä priaznivcom trochu tvrdšej hudby. Na záver sa predstavila skupina Lunatic Gods, ktorá dostala cenu Aurel 2007 za album roka v kategórii Hard & Heavy za album Ante Portas. Táto skupina hrajúca death/black metal, skvelo a tvrdo zakončila účinkovanie kapiel na tomto alternatívnom pódiu.

Na treťom pódiu, s názvom Vlnky Stage, sa predstavila opäť pestrá zmes hudobníkov ako Appendix, po ktorých nasledovala žilinská elektronická zostava Amphibios. Ich tanečná hudba rozhýbala všetkých a spolu so skupinou Appendix skvele odštartovala dianie na tomto pódiu. Nasledovala momentálne jedna z najlepších hip-hopových kapiel na Slovensku Kontrafakt. Svojim výkonom nezostali členovia nič dlžní svojej povesti a predviedli dobrú show, ktorá musela zaujať. Pre niektorých nasledoval však najlepší hudobný výkon hneď po nich, keď sa na pódiu predstavila skupina Sto múch. Táto kapela vznikla v roku 2005 a momentálne má šesť členov. Svojou zaujímavou hudbou priniesli príjemné spestrenie celého dňa.

Potom sa na pódiu predstavila skupina The Swan Bride, indie-rocková skupina zo Žiliny, a Lavagance, ktorí predviedli svoj samurajský rock'n'roll. Nasledoval projekt DJ Bootsie Quartet z Maďarska a českí Sunshine. Program na Vlnky Stagei už v nedeľu nadránom uzavrel, tak ako deň predtým, DJ Junior.

Piaty ročník festivalu Topfest ponúkol opäť skvelé hudobné výkony v podobe skupín ako Slayer, Kabát, Polemic, The Heavy, či Horkýže Slíže. Uznanie si zaslúžia aj skupiny Zóna A a Sailor, ktoré síce každá iným spôsobom, predviedli najzaujímavejšie vystúpenia. Tento ročník sa však do histórie zapíše hlavne tým, že pravdepodobne prekročil rekord vo svojej návštevnosti a tak by sa mali organizátori možno porozhliadnuť po väčšom priestore, kde by sa mohlo zísť ešte viac priaznivcov kvalitnej hudby.

Autor : Peter Mačanga