Veľa a zároveň nič. Legendárna punk-rocková (presnejšie punk-funk-metal-rapová) kapela po minuloročných veľkých comebackových koncertoch zostala z hľadiska štúdiovej práce aspoň naoko na bode mrazu, no jej členovia chystajú v najbližšom období veľké veci. Gitarista Tom Morello onedlho vydá sólový album 'The Fabled City' a spevák Zack De La Rocha ohlásil svoj nový projekt.

Už 21. júla vyjde na nezávislej značke ANTI- (Epitaph Records) debutové EP novej kapely One Day As A Lion, v ktorom sa frontman RATM Zack De La Rocha spojil s Jonom Theodorem, bývalým členom The Mars Volta. De La Rocha hrá v kapele na klávesoch a spieva, Theodore bubnuje. Podľa ich vyjadrení je kapela One Day As A Lion "varovaním a zároveň splneným sľubom".

"Je to zvuková reflexia vnútorného rozporu medzi malebným umelo vytvoreným kultúrnym prostredím a brutálnej socioekonomickej reality, ktorú sa snaží zakrývať." Názov kapely pochádza zo šokujúcej čiernobielej fotografie Georgea Rodrigueza z roku 1970, zobrazujúcej grafitti nápis na stene v Boyle Heights v Los Angeles, ktorý hovorí: "Je lepšie žiť jeden deň ako lev, než tisíc rokov ako jahňa."

Zoznam skladieb debutového EP projektu One Day As A Lion:

'Wild International'
'Ocean View'
'Last Letter'
'If You Fear Dying'
'One Day As A Lion'

Viac informácií a snáď čoskoro aj ukážky skladieb nájdete na stránkach Onedayasalion.org a Myspace.com/onedayasalion.

Gitarista RATM Tom Morello taktiež nelení. Na 30. septembra ohlásil vydanie druhého sólového albumu s názvom 'The Fabled City'. Album je nasledovníkom jeho minuloročného sólového debutu 'One Man Revolution', ktorý vydal pod pseudonymom The Nightwatchman. Na tejto platni však už bude uvedený ako Tom Morello: The Nightwatchman.

O svojom novom albume prezradil: "Mojím cieľom bolo sústrediť na ňom energiu a emócie zo živých vystúpení projektu The Nightwatchman. Na tejto platni je tak oveľa viac rockovej kvality, viac sól a riffov, vmixovaných do temných akustických skladieb." 11 skladieb albumu produkoval Brendan O'Brien (Bruce Springsteen, Pearl Jam,...) a hosťuje na ňom napríklad Serj Tankian či country hviezda Shooter Jennings.

Je tu však aj dobrá správa pre fanúšikov kapely Rage Against The Machine, ktorá ani náhodou nekončí. Tak ako minulý rok, sa aj toto leto Zack De La Rocha, Tom Morello, Tim Commerford a Brad Wilk niekoľkokrát stretnú spoločne na pódiu. Začiatkom augusta ich čaká vystúpenie na festivale Lollapalooza v Chicagu a odohrajú aj koncerty v Európe - presnejšie v Portugalsku, Francúzsku a vo Veľkej Británii. Či si nájdu chvíľku aj na stretnutie v štúdiu a nahratie nového albumu po ôsmych rokoch ukáže čas. Viac info na oficiálnej stránke Ratm.com.

Zdroj: Nme.com, Billboard.com, Undercover.com, Onedayasalion.org, Nightwatchmanmusic.com, Ratm.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Rage Against the Machine