Ani z takého rešpektovaného labelu, akým je britský Warp Records, sa kvalitná a chytľavá hudba do mainstreamových médií nedostáva často, tobôž nie na Slovensku. A to aj napriek tomu, že aktuálny album 'JIM' od výnimočného "samohravého" speváka Jamieho Lidella, možno bez problémov zaradiť do popovej škatuľky.

Beatboxer a spevák Jamie Lidell často na pódiu tvorí jednočlennú kapelu. Perkusie a spievané melódie svojich experimentálnych piesní si dokáže sám zahrať nielen v štúdiu, no s pomocou sekvencera nemá problém ani naživo. Práve vďaka tomu si na britskej elektronickej scéne dokázal získať zaslúžený rešpekt a práve preto nie je "obyčajným popovým" spevákom a vydáva na značke Warp Records.

Napriek tomu, že sa hudbe venuje už viac než 10 rokov, do povedomia širšej verejnosti sa dostal v roku 2005 po vydaní albumu 'Multiply'. Ten bol pre mnohých fanúšikov elektronickej a prevažne temnej hudby vydávanej na Warp Records veľkým prekvapením, no sympatický spevák, obohacujúci priamo na pódiu príjemný soul a funk o beatboxové čísla, si v tejto komunite rýchlo našiel svojich priaznivcov. Nemohlo tak nasledovať nič iné, ako album 'Multiply Additions', na ktorom sa okrem live verzií jeho songov nachádzali aj ich remixy od uznávaných producentov ako Luke Vibert, Kieran Hebden či Matthew Herbert.

Lidellov nový album 'JIM' vyšiel v apríli 2008 a vďaka predchádzajúcemu úspechu sa mohol ešte viac odkloniť od "warpovského štandardu". Výsledkom je menej experimentu, elektroniky a beatboxu. Nie však na škodu, pretože 'JIM' je vskutku jedinečná soulovo-popová platňa plná chytľavých melódií a funkovej inštrumentácie. Ak by ju nenahral uletený spevák-beatboxer, ale víťaz talentovej súťaže, tak by možno patrila medzi najpredávanejšie albumy roka...


Jamie Lidell - 'Another Day'


Jamie Lidell - 'Little Bit of Feel Good'

Zdroj: Youtube.com/user/WarpRecords, Jamielidell.com
Foto: Jamielidell.com