Londýnsky undergroundový producent Burial, ktorého identita bola aj napriek celosvetovému úspechu jeho eponymného debutu (2006) a minuloročného druhého albumu až donedávna neznáma, je podľa britských stávkových kancelárií so svojím albumom 'Untrue' najväčším favoritom na zisk Mercury Prize. Medzi ďalšími nominovanými interpretmi sú Elbow, Radiohead, Laura Marling, Adele, The Last Shadow Puppets či Estelle.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční dnes večer v londýnskom hoteli Grosvenor House. Favoritom je podľa stávkových kancelárií prekvapujúco Burial alias William Bevan, ktorého kurz na víťazstvo je 7/4. Reprezentant súčasného zvuku veľkomesta Londýn a dubstepového labelu Hyperdub vo svojej tvorbe čerpá z dvadsaťročnej histórie britskej undergroundovej tanečnej scény od raveu, cez hardcore a jungle až po uk garage a dubstep.

Aj napriek tomu, že sa pred dvoma rokmi hneď po vydaní svojej debutovej platne 'Burial' stal hviezdou nielen medzinárodnej dubstepovej komunity, viac než dva roky bol producentom s utajenou identitou, tieňom a idolom elektronickej scény zároveň. Skromný mladík svoju totožnosť odhalil až v júli po tom, ako sa v nomináciách na tohtoročnú Mercury Prize objavil jeho druhý album 'Untrue'. O jeho dobrovoľné zverejnenie fotografie a občianskeho mena sa pravdepodobne pričinil bulvárny denník The Sun, ktorý svojich čitateľov vyzval, aby ho pomohli odhaliť.

Stávkové kancelárie určili ako druhých najväčších favoritov na zisk prestížnej ceny kapely Radiohead (za album 'In Rainbows') a Elbow (album 'The Seldom Seen Kid') so zhodným kurzom 6/1. Alternatívna folk-rockerka Laura Marling má so svojím debutom 'Alas, I Cannot Swim' šancu na víťazstvo 10/1.

Zoznam nominovaných albumov na Mercury Prize 2008:

Adele - '19'
British Sea Power - 'Do You Like Rock Music?'
Burial - 'Untrue'
Elbow - 'The Seldom Seen Kid'
Estelle - 'Shine'
The Last Shadow Puppets - 'The Age Of The Understatement'
Laura Marling - 'Alas I Cannot Swim'
Neon Neon - 'Stainless Style'
Portico Quartet - 'Knee-Deep In The North Sea'
Robert Plant And Alison Krauss - 'Raising Sand'
Radiohead - 'In Rainbows'
Rachel Unthank And The Winterset - 'The Bairns'

Výber 12 albumov, ktoré majú reprezentovať to najlepšie, čo sa v hudbe na ostrovoch urodilo za posledných 12 mesiacov určujú poverení predstavitelia hudobného priemyslu a odborní kritici z Veľkej Británie a Írska. Album pritom nemusí mať na konte vysokú predajnosť, úspech v hudobných rebríčkoch, či hranosť v rádiách. V minulosti často práve víťazstvo, či len nominácia na Mercury Prize pomohla začínajúcim umelcom dostať sa do povedomia.

Minuloročnú cenu Mercury Prize si odniesli Klaxons, ktorých album 'Myths Of The Near Future' obstál v konkurencii albumov od Amy Winehouse, Arctic Monkey, Bat For Lashes, Dizzee Rascal či Jamie T.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org
Foto: Myspace.com/burialuk