Francúzsky hudobník Hector Zazou, ktorý sa preslávil vďaka jedinečnej fúzii klasickej hudby, experimentálneho jazzu a elektronickej hudby, včera vo veku 60 rokov podľahol vážnemu ochoreniu, kvôli ktorému už dlhšiu dobu ležal v nemocnici.

Svetoznámy neoklasický hudobný producent a skladateľ vo svojej kariére spolupracoval s umelcami ako Ryuichi Sakamoto, David Sylvian, Björk, Suzanne Vega, John Cale, Värttina, Nina Hynes, Jane Siberry, Siouxsie Sioux či Laurie Anderson. Okrem práce na albumoch a skladbách iných umelcov, vydával i vlastné konceptuálne albumy, na ktorých, či už so známymi hosťami alebo bez nich, reflektoval svoj jedinečný pohľad na hudbu.

Jeho najväčšou inšpiráciu boli folkové piesne z celého sveta, klasická hudba, jazz, hudobná avantgarda a elektronická hudba ako nástroj, ktorým tieto vplyvy spájal do svojich kompozícií.

Medzi najznámejšie Zazouove albumy patria 'Les Nouvelles Polyphonies Corses' (1991), 'Sahara Blue' (1992), 'Chansons des mers froides' ('Songs from the Cold Seas'; 1994), 'Lights in the Dark' (1998), kritikou nepochopený '12 (Las Vegas is Cursed)' (2000) a 'Strong Currents' (2003).

Jeho posledným štúdiovým albumom bol tohtoročný 'Corps électriques'. Na trhu by sa mala už čoskor objaviť plánovaná kompilácia jeho skladieb s názvom 'In The House Of Mirrors'. Hector Zazou sa jej vydania bohužiaľ nedožil.

Hovorca jeho vydavateľstva Crammed Discs k tragickej udalosti vyhlásil: "Bude nám veľmi chýbať."

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org