Prestížnu cenu, ktorá sa každoročne udeľuje autorovi jedného z 12 najlepších albumov vydaných vo Veľkej Británii a Írsku za uplynulý rok, získala alternatívna kapela Elbow z mestečka Bury pri Manchestri. Ich štvrtý štúdiový album 'The Seldom Seen Kid' sa odbornej porote pozdával zo všetkých najviac.

Päťčlenná kapela Elbow si cenu prevzala na slávnostnom vyhlásení víťaza, ktoré sa uskutočnilo včera večer v hoteli Grosvenor House v Londýne. Odmenou pre kapelu je okrem prestížneho oficiálneho uznania aj šek na 20 tisíc britských libier (754 tisíc korún / 25 028,21 Eur).

Prekvapený spevák Guy Garvey v ďakovnej reči povedal: "Ďakujeme veľmi pekne. Rád by som poďakoval všetkým členom kapely, s ktorými to ťaháme už od začiatku, vrátane Phila Chadwicka, nášho manažéra. Toto je to najlepšie, čo sa nám kedy prihodilo. Radi by sme túto cenu venovali Brianovi Clancymu, jednému z najúžasnejších ľudí, aký kedy žil. Ďakujeme veľmi pekne a majte skvelý večer!"

Ich zosnulý starý priateľ Brian Clancy bol kapelou označovaný za "zriedkavo videné decko", z názvu ich aktuálneho albumu je teda zrejmé, že je venovaný práve jemu. "Chýba nám každý deň, bol to skvelý chlapík, mal by tu byť s nami. Trofej necháme u Mandy Clancy, jeho mamy, je to to veľmi výnimočná dáma. Bol to týpek a každý, kto robí hudbu v Manchestri vie, o koho ide. Náš album je oslavou jeho života, pretože sme veľmi hrdí na to, že sme ho poznali."

Garvey tiež povedal, že zisk Mercury Prize bol pre nich skutočne obrovským prekvapením: "Stavil som desať libier na Radiohead. Ale je to skvelý pocit, je to veľmi nečakané. Vnímate to rovnako ako beduínske kmene pintu mlieka. Nestáva sa to príliš často, ale o to je to potom chutnejšie. Už to robíme dlho, takže je to rozhodne dôvod k oslave."

Basgitarista Pete Turner zase priznal, že je rád, že sa po víťazstve vyrovnal svojmu susedovi Badly Drawn Boyovi, ktorý získal Mercury Prize v roku 2001 za album 'The Hour Of The Bewilderbeast': Bývam tri domy od Damona Gougha, ktorý to tiež vyhral, takže už môžem držať hlavu hore a ukázať mu prostredník!"

Počas slávnostného večera, ktorého priebeh bol vysielaný na televíznej stanici BBC 2, sa niektoré z nominovaných kapiel predstavili aj naživo. Program otvorili The Last Shadow Puppets orchestrálnym prevedením svojej skladby 'The Age Of The Understatement'. Na pódiu sa predstavilo aj electro-popové duo Neon Neon, folkové kvarteto Rachel Unthank And The Winterset, indie rockeri British Sea Power, známe speváčky Estelle a Adele, pesničkárka Laura Marling a aj samotní víťazi Elbow.

Radiohead prišli v zastúpení Colina Greenwooda a Ed O'Briena a aj napriek tomu, že ani po štvrtýkrát sa im nepodarilo získať cenu, vážia si túto nomináciu. "Je to naozaj pekné byť tu s takými skvelými ľuďmi ako Rachel Unthank a Laura Marling." - povedal Colin pre Nme.com. Najväčší favorit na zisk ceny, undergroundový producent Burial, zostal verný svojej povesti a skromnosti a účasť na večierku odmietol.

Zdroj: Nme.com, Billboard.com, wikipedia.org
Foto: Elbow.co.uk

Súvisiaci interpreti: Elbow