Známy britský hudobník, známy ako frontman kapely Blur, autor projektu Gorillaz, či zakladateľ kapely The Good, the Bad & the Queen, odhalil svoj najnovší hudobný projekt. Je ním spolupráca s rešpektovaným world music duom z afrického Mali - Amadou et Mariam.

Damon Albarn sa postaral o produkciu skladby 'Sabali', ktorá je prvým singlom z ich pripravovaného albumu 'Welcome To Mali'. Album vychádza 17. novembra a Amadou et Mariam na ňom spolupracovali aj s celou radou ďalších hudobníkov, prevažne z kruhov world music.

Medzi nimi je aj Toumani Diabaté, hráč na africký strunový hudobný nástroj s názvom kora, ktorý s Albarnom spolupracoval už na albume 'Mali Music' v roku 2002. Diabaté okrem toho spolupracoval aj s Björk, na jej poslednom štúdiovom albume 'Volta' (2007).

Predchádzajúci album dua Amadou et Mariam s názvom 'Dimanche a Bamako' vydaný v roku 2005 produkoval Manu Chao a album bol ocenený titulom Album roka na BBC Radio 3 Awards For World Music.

Ďalším Albarnovým projektom, ktorý zdieľa spoločne s Jamiem Hewlettom (Gorillaz), je opera s názvom Monkey: Journey To The West. Pre jej uvedenie vznikne v Londýne špeciálne divadlo s názvom Monkey's World, ktoré bude stáť na území mestského parku Meridian Gardens neďaleko O2 Areny.

Pravidelné predstavenia sa budú konať od 8. novembra do 5. decembra. Zatiaľ posledné dve predstavenia opery v Londýne sa konali koncom júla v Royal Opera House a v Covent Garden. Obe zaznamenali veľký ohlas, pretože opera mala svoju premiéru v lete 2007 v Manchestri, no odvtedy sa po celý rok predstavenia konali len v krajinách mimo Veľkej Británie.

Čínsky režisér Chen Shi-Zheng, Damon Albarn a Jamie Hewlett si tak za operu o čínskom opičom kráľovi, ktorá je hraná a spievaná čínskymi sólistami v jazyku mandarin, vyslúžili veľké ovácie britského publika. V najbližších mesiacoch ju budú môcť diváci zažiť v skutočnom "svete opíc".

Práca na tomto projekte dvojicu britských umelcov inšpirovala aj k vydaniu albumu vychádzajúceho zo soundtracku opery. Album s názvom 'A Journey To The West' vydali 18. augusta pod pseudonymom Monkey na značke XL Recordings.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Damon Albarn