Výnimočný hlas z Walesu, ktorý sa nikdy nebál spojenia s náročnejšou hudobnou tvorbou. Tom Jones svoj nový album propaguje videom ku skladbe, ktorá nesie rovnaký názov ako jeho pripravovaný album - '24 Hours'. Hudobný podmaz skladby je aktuálny, no nekričí. Jednoduchosťou pripomína filmovú hudbu a umožňuje spevákovi naplno vyniknúť. Rovnako jednoduchý je aj samotný videoklip, ale vzhľadom na to, že Tom Jones sa na scénu vracia s už nepopierateľným statusom legendy, je o to pôsobivejší.

V Tomovi Jonesovi, ktorý sa na tvorbe svojho nového albumu podieľal v tak veľkej miere, ako na žiadnom albume predtým, už nevidíme len hviezdu populárnej hudby, ale najmä človeka, ktorý sa na veci okolo seba díva s nadhľadom. 68-ročný spevák už nemusí za každú cenu kráčať s dobou a opičiť sa po mladej generácii hviezd v ich snahe byť originálnymi a výnimočnými, prípadne aspoň šokovať. Tom Jones to už nepotrebuje, stačí, keď príde na scénu taký, aký momentálne naozaj je.

A to aj robí. Vďaka svojej bohatej, viac než 45-ročnej, umeleckej minulosti a životným skúsenostiam si môže dovoliť vydať album úprimných výpovedí podľa seba a byť výnimočným práve vďaka tomu. Čo sa týka samotnej hudby, ktorej svoj nezameniteľný hlas, a teraz už aj osobné texty, prepožičiava, s jej progresívnym poňatím nikdy nemal problém. Dokazuje to aj skladba '24 Hours'. Nie je to síce žiadny vypalovák typu 'Sex Bomb', ale o to viac v nej vyniká samotná spevácka osobnosť.


Tom Jones - '24 Hours'

Rovnomenný album bol nahrávaný v Los Angeles počas minulého roka a produkovalo ho drum&bassové duo Future Cut, ktoré však v posledných rokoch často pracuje na popových nahrávkach. Na konte majú spoluprácu s Lily Allen, Estelle, Kate Nash, či raperom Dizzee Rascalom. Zvuk novej platne sa v modernom šate vracia ku zvuku jeho klasických skladieb zo začiatku kariéry, no Tom Jones im istotou a jedinečnou silou svojho hlasu dodáva punc ikony, ktorá umelecky dozrela, a postoj muža, ktorý svoj život žije naplno.

Vydavateľstvo Parlophone album popísalo ako "intímny, osobný, dojímavý a plný ohňa" a sľubuje, že pôjde o veľký zhudobnený autobiografický príbeh jedného z najpredávanejších umelcov všetkých čias.

"Je veľmi fajn len spievať piesne," - hovorí samotný Tom Jones. "Ale na tomto albume som sa naozaj chcel stať poriadne osobným. V poslednom čase sa stávam veľmi reflektívnym, pozerám sa spätne na svoju cestu životom a všetko som to chcel dať do skladieb. Tentokrát som chcel urobiť niečo, čo bolo úplne o mne, moje príbehy, môj život. Inými slovami, pri počúvaní tohto albumu počúvate skutočne mňa."

Album '24 Hours' vyjde 25. novembra.

Zdroj: Youtube.com, Music-news.com, Tomjones.com, Parlophone.co.uk

Súvisiaci interpreti: Tom Jones