Pondelkový koncert Silver Mt. Zion v A4ke bol famóznou ukážkou hudobného talentu, ktorý nepotrebuje okolo seba šíriť najväčšie "haló", predávať najviac albumov, a už vonkoncom sa nemusí páčiť každému. Je však takmer isté, že každý, kto si ich premiérový koncert na Slovensku nenechal ujsť, odchádzal domov prinajmenšom spokojný, s veľkou pravdepodobnosťou plný dojmov a možno, rovnako ako ja, úplne nadšený.

Ale aby ste zbytočne nestrácali čas pri čítaní o niečom, čo treba jednoducho vidieť naživo, tu je zopár fotiek z koncertu. Ak na tom trváte, pokus opísať koncert Silver Mt. Zion slovami nájdete pod fotoreportom.



Jeden hráč na kontrabas a basgitaru, bubeník, dve huslistky a gitarista - spevák, dvojica vokalistiek, podporný spevák spoza bicích a ďalší od basy. Okrem výnimočných melódií a inštrumentálnych výkonov sa Silver Mt. Zion vyznačujú aj viachlasným spevom, v ktorom často rôzni členovia kapely spievajú v rozdielnych harmóniách. Výsledkom sú pôsobivé, zvukovo rozmanité a epické skladby, ktoré nútia poslucháča napäto počúvať a pozorne sledovať dianie na pódiu od úvodných "vybrnkávačiek" až po búrlivé závery skladieb. Z ktorých sa neraz po skončení hlavného dejstva vykľuje začiatok nového hudobného príbehu. Prvú štvrtinu bratislavského koncertu odohrala kapela prakticky bez prestávky.

Vystúpenie Silver Mt. Zion v A4 - nultom priestore však nebolo len dokonalou súhrou piatich hudobníkov, ale aj viac než hudobným zážitkom z pódiovej prítomnosti frontmana s tajuplnou charizmou - Efrima Menucka. Až znepokojujúco krásny a naliehavý spev tohto post-rockového vizionára počas večera striedala priateľská bezprostrednosť a uvoľnená komunikácia s publikom. Výrazne tomu napomohol aj v publiku "zašitý" krajan kanadskej kapely žijúci na Slovensku, s ktorým Efrim najmä v druhej polovici koncertu niekoľko krát hodil reč a o vtipné hlášky nebola núdza. Keďže sa kapela väčšinu koncertu z pohľadu diváka akoby vznášala na lietajúcom koberci, tento element "všednosti" dodal už beztak nezabudnuteľnému koncertu ďalší rozmer.

--
Silný zážitok sľubuje aj piatkové vystúpenie Animal Collective - amerického projektu, v ktorého hudbe znejú ozveny 60's psychedélie, melodické folkové popevky i veselé experimentovanie so súčasnou elektronikou. Navyše si so sebou prinesú hosťa z vlastného vydavateľstva Paw Tracks - spriazneného freak-popového zvera s umeleckou prezývkou Axolotl. Aj tento koncert sa uskutoční v Centre súčasnej kultúry A4 - nultý priestor. Viac info preto hľadajte na www.a4.sk.

Text: Patrik Marflák
Foto: Magdaléna Vinterová