Anglická rocková legenda oficiálne potvrdila správy, že svoj nový album nahrá a následne vyrazí aj na turné bez svojho dlhoročného frontmana a zakladajúceho člena Roberta Planta. Prostredníctvom konkurzu sa pokúšajú nájsť zaňho náhradu.

Basgitarista John Paul Jones pre BBC Radio Devon prezradil, že kapela skúša nových spevákov, aby našli jedného, ktorý s nimi absolvuje svetové turné a nahrá ich desiaty štúdiový album. "Skúšame zopár spevákov. Chceme dokončiť nový materiál. Znie to výborne a chceme v tom pokračovať a ukázať to svetu."

Špekulácie o tom, kto nahradí Planta, sa vedú už dlhšiu dobu, zaznelo i meno Jacka Whitea z The White Stripes či speváka Alterbridge Mylesa Kennedyho. Členovia kapely sa zhodli, že náhradou speváka nemá byť jeho replika ale iný výrazný typ vokalistu.

"Musí to sedieť. Nemá zmysel hľadať ďalšieho Roberta. Toho by sme ľahko našli v nejakej tribute kapele, ale my nechceme byť napodobeninou seba samých. Bude nový album a turné, ale každý v kapele musí mať svoje miesto."

Kapela Led Zeppelin ukončila svoju činnosť v roku 1980 po smrti bubeníka Johna Bonhama, ich zatiaľ posledný album 'Coda' vyšiel o dva roky neskôr. Zostávajúci traja členovia Jimmy Page (gitara), John Paul Jones (basgitara, klávesy) a Robert Plant (spev) sa v rokoch 1985, 1988, 1995 a 2007 dali dohromady pri príležitosti jednorázových výročných a charitatívnych koncertov.

Page, Jones a Bonhamov syn Jason si tento rok zaumienili nahrať nový album a na budúci rok vyraziť na veľké svetové comebackové turné, no Plant svoju účasť odmietol a dodal: "Želám Jimmymu Pageovi, Johnovi Paulovi Jonesovi and Jasonovi Bonhamovi nič iné len úspech s ich budúcimi projektami."

Zdá sa však, že niektorí fanúšikovia Led Zeppelin s ním túto dobroprajnosť nezdieľajú. Po utorkovom ohlásení comebacku sa v diskusných fórach objavili aj negatívne reakcie. "Aké absurdné. Plantov hlas je polovica toho, čo robí Zep tým, čím sú. Jednoducho to bez neho už nie je Led Zeppelin." - uviedol jeden zo sklamaných fanúšikov.

Iní sa však na comeback Led Zeppelin tešia. "Plant predsa povedal, že to nechce urobiť, takže on zrádza kapelu, nie Page a Jones. Viem, že to nie je úplne to isté, ale aj Queen sú celkom v pohode s Paulom Rodgersom. Myslím, že je veľmi náročné pre akúkoľvek starú kapelu vrátiť sa na scénu a mať taký úspech ako kedysi, dokonca aj keď sa vrátia v pôvodnej zostave. Ak chcú ľudia Led Zeppelin, budú ich mať aspoň bez Planta."

Zdroj: Nme.com, Music-news.com

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin