Švédska garage-rocková kapela The Hives bude podľa najnovších správ čeliť žalobe za ukradnutie skladby losangeleskému rockovému skladateľovi Jasonovi Shapirovi. Pri vypočutí oboch skladieb je zrejmé, že k plagiátorstvu skutočne došlo.

Predmetom plagiátorstva bola údajne melódia spevu a gitarový riff použité Shapirom v jeho skladbe 'Why You?', ktorú v roku 1997 napísal pre svoju kapelu The Roofies. Tú istú skladbu v roku 2002 interpretovala aj jeho ďalšia kapela Three Way.

Vo svojom minuloročnom singli 'Tick Tick Boom' však tieto jeho nápady bez jeho vedomia použili The Hives a aj keď má túto švédsku kapelu rád, rozhodol sa zakročiť. Aby si bol úplne istý, konzultoval podobnosť týchto elementov v jeho skladbe a v úspešnom singli The Hives aj s muzikológom.

"Potvrdil presne to, čo sa zdalo aj mne - hlavný gitarový riff a melódia spevu sú veľmi podobné a jedinečnosť týchto nápadov ho doviedla až k tomu, že to nemohla byť iba náhoda. V spätnom teste skontroloval či náhodou nie sú aj ďalšie skladby s podobnými nápadmi ale všetko bolo v poriadku."

"Absolútne zbožňujem The Hives a vôbec mi nie je príjemné žalovať kapelu, ktorú mám tak rád. Ale zároveň si myslím, že keď si niekto požičia riff, tak by sa k tomu mal priznať a vzdať poctu jeho tvorcovi." - dodal Shapiro.

Zdroj: Nme.com, Music-news.com

Súvisiaci interpreti: The Hives