Britská speváčka Dido, ktorá vydala tento týždeň svoj nový album, rozhodne má muzikantský talent. Okrem hrania na gitare a klavíri sa rozhodla, že sa bude v budúcnosti pravdepodobne viacej venovať aj bubnovaniu. Album 'Safe Trip Home' vychádza po päťročnej pauze, počas ktorej Dido "vyrástla" hudobne i textovo.

Tretí štúdiový album speváčky, ktorej celé občianske meno znie Florian Cloud de Bounevialle O'Malley Armstrong, je už obohatený aj práve o jej bubenícke umenie. "Keď som začala hrať na bubny, donútilo ma to počúvať hudbu úplne novým spôsobom. V súčasnosti by som si určite vedela predstaviť, že vymením svoju spevácku kariéru za bubnovanie v nejakej skupine." - priznala hudobníčka, ktorá je známa najmä vďaka svojmu jemne zastretému hlasu.

36-ročná speváčka, ktorej talent na hudobné nástroje je zrejmý z jej hrania na klavíri a gitare, ďalej prezradila, že bubnovanie ju podnietilo aj k tomu, aby napísala nové a odlišné skladby ako doteraz. Pre britské noviny Daily Star speváčka prezradila: "Môžem pokojne napísať pieseň pre gitaru, alebo keby ma gitara omrzela, tak pre klavír. Teraz mám však aj ďalšiu možnosť a tou sú bubny. Je to veľmi príjemný pocit, že mám ďalší nástroj na tvorenie hudby."

Na albume s názvom 'Safe Trip Home' sa okrem bubeníčky Dido podieľal aj bubeník kapely Fleetwood Mac, Mickom Fleetwoodom, ako aj bubeník Matt Chamberlain, ktorý má na konte spoluprácu s Tori Amos, Pearl Jam či Fionou Apple.

Nový album Dido prichádza päť rokov po vydaní druhej štúdiovej platne 'Life For Rent' (2003), ktorá pod debute 'No Angel' (1999) potvrdila jej pozíciu svetovej megahviezdy. Speváčka však svoj obrovský úspech musela predýchať a tak si dala niekoľkoročnú pauzu. "Bola to úplná smršť. Keď som sa začiatkom roka 2005 vrátila z turné, chvíľu mi trvalo, než som si vôbec uvedomila, čo sa vlastne stalo a dialo."

"Nebola som na to vôbec pripravená. Snažila som sa len natočiť malú undergroundovú platňu, ktorú by som sama počúvala, a o osem rokov neskôr som zrazu potrebovala z toho neuveriteľne rozbehnutého vlaku vystúpiť. Bolo to skvelé roky, ale potrebovala som trochu zvoľniť, znovu sa dostať do kontaktu s normálnym životom a zase sa stopercentne sústrediť na hudbu."

Album nahrávala s producentom Jonom Brionom (Fiona Apple, Kanye West, Rufus Wainwright), ktorý ju presvedčil, aby si nástroje nahrávala sama a následne bol jej muzikálnosťou doslova uchvátený. "Hneď v prvý deň, čo sme sa stretli, som vedel, že má úžasný cit pre hranie. Ak je niečo, na čo som ohľadne tejto platne obzvlášť hrdý, tak je to práve skutočnosť, že som Dido presvedčil, aby hrala na viac nástrojov. Jej hra na bicie má úžasný rytmus. A to, ako hrá na piáno, je proste ohromujúce." - vychválil speváčku Brion.

Okrem hudby dospeli aj texty, v ktorých je Dido maximálne otvorená. "Keď píšem, tak sa vždy dostanem do stavu, kedy si vôbec neuvedomujem, že moje pesničky budú počúvať aj ďalší ľudia. Čo sa týka vyjadrovania pocitov, nemám žiadne hranice, za ktoré by som pri písaní pesničiek zakazovala ísť."

"Niektoré texty sú o všeobecných veciach alebo sa týkajú života druhých ľudí, ale niektoré sú veľmi osobné a priamo o mne. Len ťažko by som dokázala robiť niečo neosobného, čo sa ma nijak netýka. Ale tým, že svoje texty ľuďom nevysvetľujem, sa vlastne môžem v rámci jednotlivých pesničiek slobodne a neobmedzene vyjadrovať."

Zdroj: Sony BMG, Music-news.com

Súvisiaci interpreti: Dido