Na prvý decembrový večer pripravili organizátori v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie komponovaný večer (hlavne) s nevšednou hudbou. Návštevníkov čaká premietanie nového dokumentu "Muzikológ a tvorca", predstavenie aktivít Slovenského rozhlasu - Bonsai a radioART, a vyvrcholenie v podobe koncertu nového projektu japonskej speváčky a huslistky Takumi Fukushima a talianskeho gitaristu Paola Angeliho pod názvom Angeli Fukushima Duo.

Len štyri dni po slovenskej premiére majú návštevníci možnosť vidieť čerstvý dokument Arnolda Kojnoka "Muzikológ a tvorca" o živote a tvorbe Milana Adamčiaka. Z výtvarného hľadiska patrí k popredným intermediálnym tvorcom. Jeho tvorba sa už niekoľko desaťročí pohybuje na rozhraní grafiky a hudby. Konceptuálne presahy intímneho charakteru neskôr vyúsťujú do happeningových vystúpení. Milan Adamčiak patrí ku generácii zakladateľov tohto druhu umenia na Slovensku.

Vo filme prostredníctvom výpovedí účinkujú mnohé ďalšie osobnosti jeho generácie - Július Koller, Alex Mlynárčik, profesor zo Žilinského konzervatória Eduard Beke, výtvarný teoretik Jiří Valoch, galeristi Alena Vrbanová s Milanom Mazúrom, a jeho žiaci Juraj Ďuriš a Michal Murín.

Aktivity Slovenského rozhlasu - Bonsai a radioART - predstavia Juraj Ďuriš a Karol Horváth, moderuje Zuzana Belková. radioART je rádio nového typu, nehierarchizovaný, názorovo pluralitný, pro-edukačný, pro-archívny a multigeneračný labyrint zvuku a médií. Zahŕňa experimentálne centrum pre objavovanie akustických a mediálnych umelcov, množstvo experimentálnej hudby a akustického umenia na vypočutie, unikátne záznamy súčasného umenia a tiež databázovo orientovanú dokumentačno-archívnu sieť informácií o umení. radioART je synchronizované on_AIR vysielanie programov Ex Tempore na Rádiu Devín, on_NET programov na internetovom projekte Radioart.sk a on_SITE databáz projektov súčasného umenia.

Angeli Fukushima Duo je nový projekt japonskej speváčky a huslistky Takumi Fukushima (v apríli 2008 vystúpila na Stanici so skupinou Volapük) a talianskeho gitaristu Paola Angeliho. Piesne, improvizovaná hudba, či noise sú len niektorými z prívlastkov popisujúcimi charakter dua. Sloboda vychádzajúca z ich vlastného hudobného pozadia dáva vzniknúť unikátnej, silnej syntéze jazyka, ktorým sa hovorí v imaginárnej krajine medzi Sardíniou a Japonskom. Pomocou nástrojov (sardínska preparovaná gitara a husle) produkujú štruktúru, ktorá slúži ako podklad ich hlasom.

Takumi Fukushima hrala v legendárnej skupine After Dinner (prvé japonské zoskupenie improvizovanej hudby, ktoré sa objavilo na európskej a americkej scéne), účinkuje/účinkovala aj v skupine Volapük, Rale a pracovala tiež na hudbe k tanečným predstaveniam. Paolo Angeli hral s osobnosťami ako Hamid Drake, Fred Frith, Jon Rose, Evan Parker a ďašími.

Komponovaný večer (hlavne) s nevšednou hudbou
pondelok 1. december, 19.00
Stanica Žilina–Záriečie

Informácie pre Hudba.sk poskytol Peter Hapčo, PR manažér kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.