Jednou z kapiel, ktorá sa v posledných rokoch tak trochu odmlčala je Hudba z Marsu. Jej frontman Michal "Štofo" Štofej však i naďalej pozorne sleduje dianie na slovenskej scéne a vzhľadom na to, že s ním nie je príliš spokojný, rozhodol sa spolu so svojimi spoluhráčmi uskutočniť v roku 2009 prevrat...

"Veľmi ma trápi vývoj slovenskej kultúry. Najmä čo sa týka hlavného prúdu - masové ohlupovanie ľudí podpriemernou produkciou. Pracoval som v "mienkotvorných" novinách, tak viem, ako úzkostlivo sa masmédiá snažia prispôsobiť čo najväčšiemu množstvu prijímateľov. To isté platí aj pre rádiá a televíziu. Vďaka Bohu aspoň za Rádio_FM a rakúske FM4. Keby nebolo ich, mal by som pocit, že žijem v zakliatom kráľovstve, kde už nikto nevidí, že je cisár nahý." - týmito slovami zhodnotil Štofo, bohužiaľ, nielen rok 2008. Vždy sa však nájdu aj pozitívne veci.

"Teší má úspech skupiny Para, páči sa mi mnoho nových zahraničných vecí - napr. MGMT - skupina, ktorú časopis Rolling Stone vyzdvihol ako jednu z najlepších a na Slovensku o nej nevie takmer nikto. Teší ma úspech hudobných festivalov typu Pohoda, ktoré propagujú alternatívnu kultúru a dokážu prilákať desaťtisíce návštevníkov. Veľmi obohacujúca je aj tvorba divadelných súborov Skrat a Disk."

A aký bol uplynulý rok pre samotnú Hudbu z Marsu? "V roku 2008 sme s Hudbou z Marsu zahrali v Manchestri a na viacerých festivaloch, kde fanúšikovia s nami spievajú, hoci z rádia nás nepoznajú. Založili sme si profil HZM na Myspace a Facebook, máme nového super basáka, imidž od Márie Mikloškovej, promo fotky, nové logo, odznaky, nahrávame nový veselý album, pripravujeme turné a vo februári vypukne marsmánia."

Tým pádom Štofo odpovedal aj na našu tretiu otázku a k snom a želaniam Hudby z Marsu do roka 2009 stačí dodať jediné: "Nech už začne tá marsmánia..."

Čo priniesol rok 2008 a aké plány do Nového roka majú ďalší slovenskí interpreti, si môžete prečítať TU.

Foto: Boris Németh - Myspace.com/hudbazmarsu

Súvisiaci interpreti: Hudba z Marsu