Škótska indie-rocková kapela Franz Ferdinand príde koncom januára po takmer štyroch rokoch na trh s novým albumom 'Tonight: Franz Ferdinand'. Prvým oficiálnym singlom sa stala úvodná skladba albumu s názvom 'Ulysses'. Dátum vydania nového singla na CD je síce až 19. január, no videoklip k nemu mal premiéru už minulý piatok (9.1.). My vám ho dnes ponúkame v našom videotipe.

Pilotný singel sa na pultoch objaví presne týždeň pred vydaním očakávaného tretieho albumu kapely Franz Ferdinand. Na jeho výslednom zvuku sa veľkou mierou podieľal producent Dan Carey, ktorý je známy vďaka spolupráci s Kylie Minogue, CSS, Fatboy Slimom, či Hot Chip, no svoj unikátny štýl pochytil najmä od legiend dubovej a reggae scény ako The Mad Professor alebo Lee "Scratch" Perry. Výsledkom toho je dôraz na mohutné basové linky a ozvenové efekty, ktoré sú typické pre dubovú produkciu.

To všetko sa podľa slov frontmana Alexa Kapranosa objaví aj na novom albume alternatívnej štvorice z Glasgowa. Okrem toho nebude chýbať ani dávka elektroniky. "Je tam toho celkovo rozhodne viac, ako na predchádzajúcom albume," hovorí Alex.

Aj keď úplne prvou zverejnenou skladbou nového albumu bola ešte v lete 2008 'Lucid Dreams', kapela tvrdí, že vydaná verzia sa líši od tej, ktorá má na novom albume poradové číslo 10. V každom prípade, prvým oficiálnym singlom a zároveň zaručene aj ukážkou nového zvuku Franz Ferdinand je song 'Ulysses'. Digitálne vyšiel ešte začiatkom decembra, ako "hmatateľný" singel sa na trhu objaví na budúci pondelok. Energickú skladbu dopĺňa nasledovný videoklip, ktorému taktiež nechýba poriadna dávka dynamiky.


Franz Ferdinand - 'Ulysses'

Zdroj: Franzferdinand.co.uk, Youtube.com, Dailyrecord.co.uk, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Franz Ferdinand