Škótske kvarteto prichádza po viac ako troch rokoch s novým albumom. Pilotným singlom a klipom k nemu je skladba 'Ulysses'. Na Britských ostrovoch sa singel dostáva do predaja práve dnes, na album si musia fanúšikovia počkať do 26. januára.

Franz Ferdinand si získali priaznivcov hneď svojím prvým – eponymickým – albumom z roku 2004. Do roku 2006 stihli zozbierať sériu ocenení vo viacerých kategóriách: Mercury Prize (2004), NME Awards (2004, 2005, 2006), Brit Awards (2005). Druhý album, ktorý nasledoval rok po debute znamenal pre kapelu príjemný šok. Za prvý týždeň si 'You Could Have It Much More Better' kúpilo viac ako 100 000 fanúšikov.

Turbulentný koncertný život a preplnený diár skupiny znamenal odklad vydania dlho očakávanej "trojky". Jej uvedenie bolo avizované už na jeseň minulého roka, termín sa však nakoniec definitívne presunul na koniec januára 2009. A tak už za niekoľko dní si budú môcť vychutnať albumovú novinku 'Tonight: Franz Ferdinand' priaznivci skupiny na celom svete.

Či v tvorbe Škótov došlo k nejakému posunu naznačuje už pilotný singel 'Ulysses'’, klip ku ktorému sme vám priniesli ešte minulý týždeň. Je ľahký, veselý a presne taký, aká je hudba Franz Ferdinand. Niekoho možno prekvapí pár nových prvkov, na konečné súdy je však priskoro, treba si počkať na kompletnú kolekciu nových skladieb...

Text: Peter Lehotský
Foto: ContactMusic.com

Súvisiaci interpreti: Franz Ferdinand