Nový album českej funkovej kapely Monkey Business s názvom 'Twilight od Jesters' ("Súmrak dvorných šašov") bude mať skutočne hviezdne obsadenie. Už i tak dosť bohatá 8-členná zostava si na spoluprácu prizvala také esá českej i zahraničnej scény akými sú Dan Bárta, raper James Cole, trombonista Ashley Slater, ktorý spolupracoval s Fatboy Slimom, či žijúca legenda Glenn Hughes (Black Sabbath, Deep Purple,...).

Monkey Business vydajú o niekoľko týždňov svoj nový, v poradí už šiesty štúdiový album. Novinka bude obsahovať 13 skladieb a okrem tradičnej zostavy sa na nej podieľalo aj niekoľko zaujímavých hostí. Z českých interpretov je to známy "folkař" Vlasta Třešňák, člen formácie SuperCroo James Cole a jedna z najväčších osobností súčasnej českej scény Dan Bárta.

Kapele sa na spoluprácu opäť podarilo získať aj legendárneho britského basgitaristu a speváka Glenna Hughesa, ktorý je známy najmä z pôsobenia v zostavách Deep Purple a Black Sabbath. V súčasnej dobe intenzívne spolupracuje s Chadom Smithom z Red Hot Chili Peppers a jeho bývalým spoluhráčom gitaristom Daveom Navarrom, aktuálne hrajúcim v kapele Jane's Addiction. Popri tom si však našiel čas aj na nahrávanie s Monkey Business. V roku 2005 prispel na album 'Kiss Me On My Ego' v skladbách 'Silence' a 'Weekend Warrior'. Tentokrát sa podieľal na nových piesňach 'Gumball' a 'History of Pathos'.

Zaujímavým hosťom je nepochybne aj Ashley Slater, ktorý s Monkey Business pred rokom vystúpil ako exkluzívny hosť na odovzdávaní cien časopisu Report - Žebřík 2007. Jazzový trombonista a spevák, ktorý v polovici 90. rokov pôsobil v trip-hopovom projekte Normana Cooka (Fatboy Slim) s názvom Freak Power, prispel svojou účasťou na albume 'Twilight of Jesters' v skladbách 'Id Song' a 'London Dealing'.

Okrem prvotriednych hostí si Monkey Business na spoluprácu prizvali aj prvotriedneho "majstra zvuku". Mastering totiž zverili do rúk Milesovi Showellovi z londýnskeho štúdia Metropolis, ktorý v minulosti "vycibril" špičkový finálny zvuk albumov pre Depeche Mode, Faithless, Fatboy Slima, Underworld, či Groove Armadu. Pochvala, ktorú venoval českej kapele, je o to cennejšia...

"Po príliš dlhej dobe strávenej prácou na depresívnych minimalistických tanečných projektoch sa objavili Monkey Business ako závan sviežeho horského vzduchu. Album Twilight of Jesters je kvalitný, "feel-good", povznášajúci tanečný album, vytvorený s takou odvahou a šarmom, že vám musí vykúzliť úsmev na tvári. Hosťujúci speváci Ashley Slater a Glenn Hughes potvrdzujú skutočnú kvalitu celého projektu," povedal o albume Miles Showell a dodal: "Twilight of Jesters bude skoro určite soundtrackom môjho leta. Tento album som si skutočne užil a verte mi, že niečo takéto nehovorím každý deň."

Prvým singlom je skladba 'Who Killed My Libido?', ktorá sa nesie v šľapajúcom breakbeatovom rytme s prvkami rocku, funku i disca. Od konca januára už beží v éteri českých rádií. Vonku je aj videoklip, nech sa páči.


Monkey Business - 'Who Killed My Libido?'

Album 'Twilight of Jesters' vyjde 23. februára. Druhý videoklip by mal byť ku skladbe 'Gumball' a kapela sa ho chystá natočiť spoločne s Glennom Hughesom v Los Angeles už tento mesiac.

Zdroj: Sony BMG, Monkeybusiness.cz

Súvisiaci interpreti: Monkey Business