Už túto sobotu sa priaznivci mladej, novej a nekonvenčnej hudby môžu tešiť na výnimočný česko-slovenský dvojkoncert. Do bratislavského A4 - nultého priestoru zavíta projekt Dva, ktorý si predstavíme v dnešnom videotipe. Spolu s českým duom príde aj čerstvý víťaz ceny hudobných kritikov na Radio_Head Awards, Ján Boleslav Kladivo. A keďže sa koncert koná na Valentína, nechýba ani valentínska súťaž.

Hudobný projekt sympatického manželského páru - Barbory a Jana Kratochvílových - spôsobil minulý rok na českej scéne poriadny rozruch. Dva označujú niektorí kritici za najväčší český objav od čias Ivy Bittovej a viac než dosť sa už popísalo aj o ich podivnej žánrovo nezaraditeľnej hudbe. Oni sami ju charakterizujú nemenej podivnými slovnými spojeniami ako "folklór neexistujúcich národov", "kuchynský beatbox", či "akustický freakfolk".

Ak chcete čítať viac, skúste našu recenziu ich debutového albumu 'Fonók' alebo úplne čerstvý rozhovor. Oba články pripravil Juraj Cagáň.

Slová však, špeciálne v prípade Dva, dávajú zmysel až vtedy, keď si pustíte hudbu. Naživo to vyzerá asi takto:





O tom, že slová v prípade Dva naozaj dávajú zmysel, možno teraz trochu pochybujete. Vedzte, že nie ste sami. "Jedna Austrálčanka nám povedala, že máme takú základnú hudbu, niečo ako ich domorodci. Mnoho cudzincov si myslí, že spievame česky. A raz sa nás v Čechách pýtali nejakí diváci po anglicky, či nie sme Litovci. Najlepšie na tom bolo, že sa predtým po česky dohovárali, ako sa nás to majú opýtať," prezradil nám v exkluzívnom rozhovore Ján Kratochvíl alias "On".

Hudba, ktorej slová sú vo vymyslenom jazyku (čiastočný zmysel dávajú preklady v booklete albumu), je nielen exportná ale aj univerzálne použiteľná. Svedčí o tom aj to, že ju Dva s obľubou aplikujú ako soundtracky k rôznym hraným dielam - či už k divadlu alebo k filmom. Je to pochopiteľné, veď sami začínali v divadle DNO v Hradci Králové. My vám ako ukážku ponúkame ich zhudobnenie jedného z prvých hororov - slávneho nemého filmu 'Cabinet of Dr. Caligari' (1921).



A aby toho nebolo málo, občas je to i naopak - ich hudba inšpiruje k vytvoreniu filmu. V tomto prípade je to videoklip, ktorý vyrobil Kuba Růžička.


Dva - 'France trance'

Projekt Dva si môžete naživo vychutnať už túto sobotu 14. februára v A4 - nultom priestore v Bratislave. Súťaž o voľné vstupy prebieha TU.

Zdroj: Youtube.com, Myspace.com/hudba2
Foto: Myspace.com/hudba2 (1), Gunther Bartos - Respekt (2)

Súvisiaci interpreti: DVA