Husľový virtuóz Ján Berky Mrenica ml. sa po smrti svojho milovaného otca opäť vracia na koncertné pódiá. A svoj "comeback" chystá naozaj vo veľkom štýle. Diváci sa môžu tešiť na akusticko-tanečnú šou Diabolských huslí v sprievode orchestra, tanečnej skupiny Čarovné ostrohy - Atašé a ďalších hostí. V projekte Hviezdy folklóru sa 4. a 5. apríla 2009 v bratislavskom Istropolise spojí jedinečná šou, štylizovaný folklór, dynamicko-rytmický moderný tanec, a virtuózni hudobníci na čele s Jánom Berky Mrenicom ml.

Pod projekt Hviezdy folklóru sa podpísal aj podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič, ktorý nad ním prevzal záštitu. Hudobno – tanečná šou má podtitul "Hudbou, tancom a folklórom proti intolerancii". Jána Berkyho Mrenicu ml. bude sprevádzať 24-členný orchester a 30-členný tanečný súbor. Vznikne tak ojedinelý kontrast medzi tradičným poňatím folklóru a modernou rytmikou. V šou sa totiž okrem tradičných krojov objavia aj moderné kožené kostýmy, v samotnom orchestre budú použité PVC fľaše, palice, bubny, sudy, timpany a ďalšie netradičné hudobné nástroje.

Diabolské husle sú pojmom, ktorý niekoľko desaťročí znamenal a stále znamená to najlepšie v oblasti ľudovej kultúry a folklórnej interpretácie na Slovensku. Túto svoju pozíciu získal vďaka Jánovi Berkymu Mrenicovi st. - jej zakladateľovi a geniálnemu interpretovi. Úspechy pokračovali aj druhou generáciou Diabolských huslí pod vedením jeho nemenej talentovaného syna Jána Berkyho Mrenicu ml. Vďaka jeho unikátnym hudobným, ale i dramaturgicky nezvyčajným prvkom sú vystúpenia vždy príjemným prekvapením pre široké spektrum publika a kritikov.

Tanečný umelecký súbor Čarovné ostrohy – Atašé predstavuje unikátne teleso, ktoré sa svojou dynamikou radí medzi popredných reprezentantov slovenského ľudového umenia doma i v zahraničí a vyniká univerzálnosťou tanečného prejavu. Členmi skupiny sú skúsení sólisti a tanečníci popredných umeleckých telies Slovenska. Pod taktovkou skúsených choreografov a režisérov Petra Živnera a niekdajšieho umeleckého šéfa SĽUK-u Jaroslava Moravčíka dostáva umelecký prejav s akusticko-tanečnou vsuvkou moderný šat, ktorý zaujme i súčasnho náročného diváka. Skupina sa nedávno predstavila na svetovej výstave EXPO 2008 v španielskej Zaragoze, kde im tlieskalo vyše 70-tisíc divákov.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Vladimír Kroupa z Access Promotion.