Len pred pár dňami sme vám priniesli vyčerpávajúci prehľad potvrdených interpretov trinásteho ročníka festivalu Bažant Pohoda a už je tu ďalšia skvelá správa. Kým doposiaľ zverejnené mená patrili do kategórie "super, ale stále čakám na tých, čo budú na plagáte najväčšími písmenkami", aktuálne ohlásení Klaxons budú rozhodne patriť medzi headlinerov. Medzi potvrdených interpretov Pohody v týchto dňoch pribudla aj domáca kapela Hudba z Marsu a predstaviteľka "islandského country" Lay Low.

Alternatívna štvorka Klaxons má na konte síce len jeden album, ale už patrí medzi špičku britskej scény. Kombináciou rockovej živelnosti s post-modernistickou reprezentáciou prvkov raveovej kultúry zo začiatku 90-tych rokov sa zaslúžili o vznik novej subkultúry zvanej nu rave. Sami síce tvrdia, že to celé začalo ako vtip a naznačujú, že ďalší album už bude o niečom inom, ale to nič nemení na tom, že ich album 'Myths of the Near Future' (2007) sa stal jedným z najvplyvnejších debutov posledných rokov.

Svedčí o tom aj cena Mercury Prize za najlepší album roka vydaný vo Veľkej Británii a Írsku. Klaxons sa jej ziskom v roku 2007 zaradili medzi také hudobné objavy ako Arctic Monkeys, PJ Harvey, Dizzee Rascal či Portishead. Veľkými fanúšikmi kapely sú aj redaktori prestížneho magazínu New Musical Express (NME), vďaka ktorým majú Klaxons na konte aj tri ceny NME Awards - Najlepšia nová kapela (2007), Najlepší album (2008) a Najlepšia zahraničná skladba za song 'Golden Skans' (NME Awards USA, 2008).


Klaxons - 'Golden Skans'

Prvé zmienky o nahrávaní druhého albumu sa v médiách objavili už koncom roka 2007, no počas celého minulého roka bolo okolo Klaxons skôr ticho. Čo majú za lubom? "Stále o nás písali ako o deckách v fosforeskujúcom oblečení, ktoré hrajú hudbu na spôsob rave revival. Ale v tomto čase tá najnudnejšia vec, ktorú by sme mohli spraviť je urobiť podobný album. Nikdy sme neboli nejak extra zameraní na módu alebo či je niečo 'in'. Ideme spraviť album, ktorý bude pre nás významný," povedal v januári pre NME gitarista Simon Taylor. "Sme pyšní na to, ako sa prvému albumu darilo, ale nebude zase až také ťažké posunúť sa zase o kusisko ďalej."

Nový album by sa mal na trhu konečne objaviť v druhej polovici roka 2009. Ešte predtým však chce kapela absolvovať letný "warm-up" na vybranej sérii festivalo. "Sme hrdí, že sme medzi vybranými," uvádza sa na stránke Bažant Pohody. Návštevníci festivalu budú zrejme v sobotu 18. júla patriť medzi prvých, ktorí budú mať možnosť naživo počuť skladby z nového albumu. Samozrejme nebudú chýbať ani chytľavé a energiou sršiace songy debutu 'Myths of the Near Future'.


Klaxons - 'It's Not Over'


Klaxons - 'Atlantis to Interzone'

Bližšie informácie o festivale ako aj priebežne aktualizovaný lineup nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Súvisiaci interpreti: Klaxons