Už tento piatok 27. februára sa uskutoční zimné vydanie najväčšieho slovenského open-air festivalu klubovej hudby - Aquabeatz. Na štyroch pódiách v priestoroch novozámockého klubu CCX (Clubbing Complex) vystúpia domáci i zahraniční interpreti v klubových žánroch ako drum&bass, hip-hop, techno, house či disco.

Keďže sa "in-doorová" verzia festivalu, rovnako ako letný Aquabeatz, koná v Nových Zámkoch, tradične silný lineup bude mať najmä drum&bass. Ťahákom je nepochybne jeden z členov tria The Qemists (Ninja Tune), ktorý sa na Dnb stage-i predstaví v DJskom sete, podobne ako polovica dua Brookes Brothers a domáci DJi L Plus, Clive, Lixx a Delta.

Brightonský projekt The Qemists začal tento rok pekne z ostra. Očakávaný debutový album 'Join The Q' práve vyšiel na globálnej a silnej značke Ninja Tune a tento rok sa určite zaradí medzi top tanečné albumy roka. Je tam viac živej hudby ako v klasickom klubovom dnb - hlavne gitarou sa nešetrilo a tak je album miestami dosť tvrdý a agresívny ('When Ur Lonely').

Medzi fanúšikov The Qemists sa radia interpreti ako Mike Patton (Faith No More), Pendulum, Laurent Garnier, Bruce Dickinson (Iron Maiden) alebo Chase & Status. Skupina doposiaľ stihla remixovať hudobne rôznorodé projekty ako Basement Jaxx, Lady Sovereign, Kano, Coldcut alebo Dreadzone. Dan, jeden z členov tohto úspešne rozbehnutého tria, v piatok 27. februára zahrá v Nových Zámkoch svoj premiérový slovenský set.

Brookes Brothers - čiže bratia Philip & Dan Brookes - začali produkovať v roku 2002. Dodnes sa im podarilo vydať viacero úspešných singlov na prestížnych labeloch RAM, Breakbeat Kaos, Viper a W10. Ich produkcia je typická chytľavými melódiami a častou a zaujímavou prácou s vokálmi ('Tear You Down').

Momentálne patria doma v Británii k úplnej drum&bassovej špičke. Hoci ich debutový album ešte len vyjde (na značke Breakbeat Kaos), ich kalendár hraní je už aj tak slušne zaplnený. Aj z toho dôvodu je výhodou, že sa môžu pri prezentovaní svojej tvorby rozdeliť... Bratské duo bude na akcii Aquabeatz Winter v CCX zastupovať Philip.

Hip-hopový stage privíta špičku domácej scény - Čistychov predstaví svoj aktuálny album 'Posledný doberman' spoločne s vokalistom Mišom Bielym. Naživo sa predstavia aj Bacil, ADK a Dvojitá zhoda, o hudobné podmazy ku koncertom a následnú hip-hopovú party sa postarajú DJi Shutcoo, Gebot, Lukoo, LaRi a Kam?Čo?.

Headlinerom Techno stage-u bude japonská legenda menom Takaaki Itoh, ktorú slovenským návštevníkom klubov skutočne netreba predstavovať. Oplatí sa však vypočuť si, čo známy DJ a producent, ktorý sa na Slovensko vždy rád vracia, v súčasnej dobre hráva (jeho aktuálny set ťahajte TU). Okrem neho vystúpia ostrieľaní domáci borci Toky, Boss, Loktibrada a Peal & Ultra.

Na Disco/House stage-i sa o zábavu postarajú Goldfingers, Bororo Al Aparato a ako hosť český DJ Foltyn.

Vstupenky si môžete v predpredajovej cene 7 Eur zakúpiť v sieti Ticketportal a v predajniach Dr. Horák (BA), Aneriton (NZ) a Darshan (NZ). Na mieste bude cena vstupenky 8,50 Eur.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Braňo Krč z tímu usporiadateľov festivalu Aquabeatz.