V poradí už 28. pokračovanie cyklu Bratislavský Jazz Club prinesie 30. marca do priestorov PKO ďalšiu legendu svetového jazzu. Je ňou Al Foster - bubeník rešpektovaný a uznávaný pre svoj cit pre hru, ktorý sa dokáže dokonale, priam až telepaticky prispôsobiť svojim spoluhráčom. V Bratislave sa predstaví spoločne so saxofonistom Elim Degibrim, klaviristom Xavierom Davisom, kontrabasom Dougom Weissom.

Al Foster, ktorý vždy veril v čistotu hudby, patrí medzi umelcov neustále posúvajúcich hranice kreativity. Je neuveriteľne všestranným bubeníkom a jeho rytmické postupy siahajú od bebopu až po jazz rock.

Legendárny Miles Davis o ňom vo svojej autobiografii s názvom Miles (1989) napísal: "Nášho bubeníka Jacka de Johnetta som nahradil Alom Fosterom, ktorého som prvýkrát počul hrať v jednom undergroundovom klube na 95. ulici v Manhattane. Jeho hra ma dostala, mala nevídané grády a presne zapadla do našej kapely. Bolo to presne to, čo som hľadal. Al vedel hrať s kýmkoľvek a v pohode s ním držať tempo. Al Foster mal všetko čo som od bubeníka potreboval."

B I O G R A F I A

Al Foster sa narodil v Richmonde, v štáte Virginia, 18. januára 1944. Vyrastal v New Yorku, kde ako desaťročný dostal svoje prvé bicie a s podporou svojho otca, hráča na kontrabas, sa priúčal jazzovej hre prostredníctvom nahrávok Maxa Roacha. Veľký vplyv naňho malo stretnutie so Sonnym Rollinsom.

Už v začiatkoch svojej profesionálnej kariéry spolupracoval s mnohými hudobníkmi a kapelami, napr. Hugh Masekela (1960), Ted Curson and Illinois Jaquet (1962-1964), Blue Mitchell (s ktorým vydal svoju prvú nahrávku, 1964), Lou Donaldson (1966), a Kai Winding. S kapelou Milesa Davisa, ktorej členom bol od roku 1972 po ďalšie tri roky, hrával jazz-rock a precestoval s ním na turné celé Spojené štáty. Na jeseň roku 1978 nahral s Milestone Jazzstars svoj ďalší album.

V 80. rokoch naďalej spolupracoval s Milesom Davisom, koncertovanie a nahrávanie pokračovalo až do Davisovej smrti v roku 1991. Počas svojej bohatej kariéry spolupracoval s takými výnimočnými umelcami ako napr. Cannonball Adderley, Thelonious Monk, Freddie Hubbard, Sonny Rollins, Herbie Hancock, Dave Holland, Joe Lovano, Junior Cook, Chick Corea, Sonny Fortune, Red Garland, Sam Jones, George Adams, Don Pullen, Bill Evans, Branford Marsalis, John Scofield, Mino Cinelu, Gil Evans, Sting, John McLaughlin, Joe Henderson, Ron Carter, Ray Brown, Joe Chambers, Michel Petrucciani, Michael Brecker, Bobby Hutcherson, Kenny Garrett, Geri Allen, Dexter Gordon a mnoho ďalších.

V posledných rokoch spolupracuje najmä s McCoyom Tynerom a Sonnym Rollinsom. V súčasnej dobe je na turné so svojou vlastnou kapelou, v rámci ktorého 30. marca zavíta aj do Bratislavy.

Bratislavský Jazz Club 28 - Al Foster (USA)
Spoločenská hala PKO, Bratislava

Al Foster - bicie
Eli Degibri - saxofón
Xavier Davis - klavír
Doug Weiss – kontrabas

Vstupné: 10 € (301,26 Sk) v prepredaji (info na www.bkis.sk) a 15 € (451,89 Sk) na mieste

Informácie pre Hudba.sk poskytla Martina Drábiková z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska.

Foto: Drummerworld.com

Súvisiaci interpreti: Al Foster