Legendárny klávesák a spoluzakladateľ skupiny Deep Purple Jon Lord sa v stredu večer ukázal v Bratislave na prvom z dvoch plánovaných slovenských vystúpení. V koncertnej sieni Slovenského rozhlasu sa predstavil spoločne so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu pod vedením šéfdirigenta Southern Arizona Symphony Orchestra Martina Majkuta a rockového komba Emila Frátrika.

Spoločnosť na pódiu Lordovi robila aj päťčlenná sprievodná kapela The Storys a dvaja vokalisti - poľská muzikálová speváčka a herečka Kasia Laskay a britský spevák a skladateľ Steve Balsam.

"Projekt Concerto for Group and Orchestra vznikal v roku 1969, keď som bol ešte mladým mužom. Pri skladaní piesní naň som spojil moje dve hudobné lásky – orchester a rock," povedal na začiatku koncertu 67-ročný muzikant.

Po tomto krátkom príhovore v anglickom jazyku nasledovala prvá inštrumentálna skladba večera, ktorá trvala dovedna 14 minút. Pri v poradí druhom kúsku s názvom 'Second Movement: Andante' sa k početnému orchestru a Lordovi s kapelou pridal vokalista Steve Balsam. Prvú časť vystúpenia ukončila ďalšia 14-minútová inštrumentálka, počas ktorej hral Lord, tak ako pri predchádzajúcich dvoch piesňach, na svojom Hammond organe.

Druhú časť jedinečného vystúpenia otvorila o 21:30 skladba 'Pictures of Home'. Tá pochádza z dielne Deep Purple a je Lordovou obľúbenou piesňou z albumu 'Machine Head' (1972). Melancholickú a zároveň mrazivú náladu v slovenskej metropole navodil rodák z Leicesteru prostredníctvom skladby Sama Browna 'One from the Meadow' a piesne 'Sarabande' z jeho vlastného rovnomenného albumu (1976). V podobnom duchu sa niesla aj skladba 'Pictured Within', kde vynikol vokálny prejav Poľky Kasie Laskay.

O vycibrenej súhre Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a britských hudobníkov sa publikum mohlo presvedčiť aj pri balade 'Wait a While', ktorá o 22:20 uzatvárala "základnú" časť koncertu. Po búrlivom potlesku a "standing ovation" sa Lord na pódium vrátil ešte raz, aby vypredanej koncertnej sieni ponúkol rytmickú skladbu 'Bourée' z jeho druhej sólovej nahrávky 'Sarabande'. Finálnym kúskom nezabudnuteľného koncertu bola "deeppurpleovská" klasika 'Child in Time'.

Jon Lord si koncert so slovenským orchestrom zopakuje dnes večer na tom istom mieste v rovnakom čase, čiže o 20.00. V sieti Ticketportal je na toto vystúpenie k dispozícii ešte posledných 14 vstupeniek.

--
Zdroj: SITA
Foto: Hudba.sk (fotografia vznikla počas generálky pred koncertom 11.3.)