Organizátori najväčšieho multikultúrneho festivalu na Slovensku, trenčianskej Pohody, zverejnili včera (23.3.) mená ďalších piatich interpretov, ktorí potvrdili účasť na 13. ročníku festivalu naplánovaného na 16. - 18. júla 2009. Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na reggae hviezdu Maxa Romea, holandských Kraak & Smaak, domáceho Andreja Šebana, kalifornských The Aggrolites či vietnamskú speváčku Huong Thanh.

Jamajčan Max Romeo je spevákom, ktorý stál popri menách ako Bob Marley, Peter Tosh či Horace Andy pri zrode štýlu roots reggae. Sampel z jeho skladby s názvom 'I Chase the Devil' použila britská kapela The Prodigy v piesni 'Out of Space'.

Holandské farby bude na trenčianskom letisku hájiť kapela Kraak & Smaak. Medzi jej veľké minuloročné úspechy patrí vystúpenie na slávnom festivale Glastonbury, kde zaujala aj organizátorov Pohody. Kapela, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje funk, soul a jazz s prvkami elektronickej tanečnej hudby, má na konte dva albumy - 'Boogie Angst' (2005) a 'Plastic People' (2008). Na Bažant Pohode si od pohodových Holanďanov budeme môcť naživo vypočuť aj chytľavé skladby ako 'Money in the Bag' alebo 'Squeeze Me'.


Kraak & Smaak - 'Money in the Bag'


Kraak & Smaak - 'Squeeze Me'

Slovenskú hudobnú scénu nebudú zastupovať len doposiaľ potvrdení Collegium Musicum, Hudba z Marsu či Noisecut, ale najnovšie i ostrieľaný muzikant Andrej Šeban. O tom, že jeho sólový program naozaj stojí za to, ste sa mohli aj tento rok presvedčiť pri jeho klubových vystúpeniach. Nebolo ich veľa, no aj napriek tomu sme pri jednom z nich boli - ako to vyzeralo na jeho koncerte v prešovskej Christianii, si môžete prečítať vo foto-video-reportáži Juraja a Zuzany Cagáňových.

Slnečnú Kaliforniu budú v júli na letisku v Trenčíne reprezentovať The Aggrolites, ktorí potešia najmä milovníkov energického ska a reggae. Exotickú chuť Ázie si budú môcť návštevníci festivalu vychutnať na vystúpení poprednej speváčky v rámci žánru world music známej ako Huong Thanh. Vietnamská diva sa na Pohode predstaví s projektom Asian Colours, kde sa stretáva s hudobníkmi z Číny, Vietnamu a Japonska.



Aktuálny zoznam potvrdených interpretov, figurujúcich na oficiálnej stránke festivalu Pohoda 2009 (v abecednom poradí):

Andrej Šeban, Basement Jaxx, Collegium Musicum, Dananananaykroyd, Death Sentence: PANDA!, Does It Offend You, Yeah?, Emiliana Torrini, High Contrast, Hudba z Marsu, Huong Thanh, Hurra Torpedo, Jape, Kira, Klaxons, Kraak & Smaak, Lay Low, Max Romeo, MSTRKRFT, Noisecut, Ojos de Brujo, Orchestra Baoba, Percujove, The Aggrolites, The Burning Hell, The She Creatures, The Whip, Travis, Troy von Balthazar, Tunng, Vlasta Třešňák, Warren Suicide, Xindl X.

Užívatelia služby Last.fm sa k informáciám o potvrdených interpretoch dostávajú o niečo skôr a už teraz sa môžu tešiť na ďalšie potvrdené, no zatiaľ oficiálne nezverejnené mená. Našli sme medzi nimi britské indie-dance-punkové duo The Ting Tings, z podobného cesta "upečenú" kapelu Hadouken! a zopár zaujímavých domácich interpretov - alternatívno-rockového pesničkára Karola Mikloša, punkovú stálicu Slobodnú Európu, elektronické projekty The Autumnist a Space Recorder alebo kapelu Punk Funk Genius, ktorá nedávno pokrstila svoj nový album 'Ľuďom, ktorí sadia stromy'.

--
Zdroj: SITA, Youtube.com, Last.fm/event/700791
Foto: Michel Mees - Kraaksmaak.com

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban