Oficiálny line-up trinásteho ročníka Bažant Pohody je bohatší o ďalšie mená. Na trenčianskom letisku sa v dňoch 16. - 18. júla predstaví britská "country kapela" Alabama 3, jeden z najväčších súčasných objavov Ebony Bones či netradičná dychovka Hot 8 Brass Band z New Orleans. Navyše podľa denníka SME chýba už len krôčik k oficiálnemu potvrdeniu účasti kapely Razorlight.

Britsko-švédska gitarovka, ktorú v roku 2002 založil bývalý basgitarista skupiny The Libertines, Johnny Borrell, by sa zaradila medzi najväčšie ťaháky festivalu, medzi ktorými sa už teraz nachádzajú mená ako Travis, Klaxons, Basement Jaxx, Lamb či Patti Smith.

Program Pohody najnovšie obohatila britská kapela Alabama 3, ktorá je ukážkovým príkladom toho, že aj country môže znieť súčasne. Ak teda ich mix rocku, country, blues a acid housu ešte stále možno považovať za country. V každom prípade, ak si myslíte, že ste o a od nich ešte nič nepočuli, tak sa možno poriadne mýlite...


Alabama 3 - 'Woke Up This Morning' (titulný song seriálu Sopranovci)

Z hlavného mesta jazzu ale i hlučných funkových dychoviek, New Orleans, pricestujú na trenčianske letisko Hot 8 Brass band. Zástupcovia britského vydavateľstva Tru Thoughts so sebou prinesú tradičný hudobný feeling tohto mesta, mix jazzu, funku a hip-hopu, a svoje bohaté skúsenosti z pouličných hraní i z klubov a festivalov po celom svete. Jednoducho hudbu, ktorá skutočne žije!


Hot 8 Brass Band - 'What's My Name' (Live in Paris 2008)

Osviežením a spestrením festivalu bude aj britská speváčka Ebony Thomas so svojím projektom Ebony Bones, ktorý bol prestížnym magazínom Rolling Stone nedávno označený za najväčší objav jedného z najvýznamnejších svetových hudobných podujatí - austinského South by Southwest (SxSW). Napriek tomu, že jej debutový album ešte ani nevyšiel, môže sa mladá speváčka, skladateľka a herečka pochváliť tým, že toto leto vystúpi okrem Pohody aj na Glastonbury, Bestivale či barcelonskom Sónar Festivale.

Ebony Bones si na svojom Myspace ako žánre uviedli tajuplné kombo Post-punk | Tropical | Melodramatic Popular Song, možno lepšou nápovedou bude, že ide podobne šialený a chytľavý hudobný mix, s akým sa presadil minuloročný objav Santigold (ex Santogold). Ochutnávka v podobe videoklipov však hovorí za všetko.


Ebony Bones - 'The Muzik'


Ebony Bones - 'Don't Fart On My Heart'

O tradičný poludňajší koncert sa tento rok postará Opera Slovenského národného divadla a Maďarská štátna opera v spoločnom programe. Organizátori festivalu to považujú za "symbolické spojenie dvoch skvelých telies. Výber zo Slovanských tancov (A. Dvořák), Uhorských tancov (J. Brahms) či Straussových valčíkov zahrajú orchestre Opery Slovenského národného divadla a a Maďarskej štátnej opery. Prístup oboch inštitúcii si vážime, mimoriadne nás teší ich nadšenie z projektu."

Podľa vyjadrení Michala Kaščáka je tohtoročný program festivalu takmer uzavretý. Podľa informácií zverejenených na stránkach denníka SME šéf festivalu sľubuje ešte " jedno veľké dídžejské meno".

Bližšie informácie o festivale ako aj priebežne aktualizovaný lineup nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

--
Autor: Patrik Marflák
Foto: Juraj Cagáň - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Alabama 3, Razorlight