Organizátori najväčšieho českého multižánrového festivalu očakávajú, že vďaka Mobymu príde do Kácova rekorný počet návštevníkov. Aj to je dôvod, kvôli ktorému rušia naplánované zahrievacie festivalové kolo, ktoré sa malo konať v pražskom Lucerna Music Bare. Zakúpené vstupenky bude možné vrátiť. Informácie o miestach, kde tak možno urobiť nájdete na Sazavafest.cz.

"Omlouváme se všem, kteří si již koupili vstupenku, kterou samozřejmě nahradíme. Museli jsme tento další menší festival zrušit, aby se mohl celý tým soustředit na soutěžní Sázavafest Battle na Konopišti a hlavně už na letní Sázavafest v Kácově," uviedol riaditeľ festivalu Pavel Kloupar.

Ďalšou čerstvou informáciou je fakt, že sa český Sázavafest rozhodol ísť rovnakou cestou akou taliansky festival Rototom Sunsplash. Ten patrí medzi najväčšie svetové reggae podujatia. A predovšetkým stojí za celoeurópskou súťažou European Reggae Contest, ktorej víťaz vystúpi na jednom z pódií v Kácove.

Vďaka Sázavafestu dostávajú teda priestor a šancu aj české ska a reggae skupiny. "V rámci European Reggae Contest je Evropa rozdělena do devíti regionů. České kapely budou v prvním kole soutěžit společně s rakouskými. Vítěz tohoto kola postoupí do evropského finále na hlavní scéně festivalu Rototom Sunsplash," vysvetľuje riaditeľ najväčšieho multižánrového festivalu v Českej republike.

Rototom Sunsplash sa koná každoročne v prvej polovici júla v Osoppu neďaleko Udine, toto leto v termíne od 2. do 11. júla. Aktuálny program prestížneho talianskeho festivalu vypĺňajú hviezdne mená ako Alborosie, Buju Banton, Lynton Kwesi Johnson, Ali Campbell a mnoho ďalších.

"Talentované kapely mají šanci se do konce dubna zaregistrovat na stránkách ReggaeContest.eu, kde během května proběhne hlasování a posouzení nahrávek česko-rakouskou porotou," upresňuje podmienky súťaže Kloupar.

Víťaz česko-rakúskeho kola by mal vzísť na základe kombinácie hlasovania návštevníkov stránky a hlasovania odbornej poroty. Okrem vystúpenia v Taliansku bude súčasťou odmeny aj účinkovanie na Gasometer Reggae Festivale vo Viedni v jeseni tohto roku. A samozrejme na jesennom Sázavafeste. Prvé tri kapely si navyše užijú aj koncert v klube Szene Wien.

Celkový víťaz bude odmenený nielen vecnými cenami, získa aj príležitosť zahrať si na prestížnych reggae podujatiach v celej Európe. Vrátane Sázavafestu. Ďalšími partnermi súťaže sú nemecký Reggae Jam, francúzsky Reggae Sun Ska, dánsky Raggapak-Silkeborg Reggae Festival či belgický Reggae Geel Festival.

Text: -red-, -szf-
Foto: -szf-