Košická kapela Kolowrat pokrstila v stredu 23. apríla v bratislavskom klube Randal svoje nové CD 'Slnko je vo veži'. Krstným otcom, ktorý album do života uviedol písmenkovou polievkou, sa stal hudobník Dano Salontay.

Druhé štúdiové CD obsahuje deväť piesní, ktoré otextoval frontman Rasťo Rusnák. "Na albume je mierne uvoľnenie oproti tomu prvému, ktorý bol zovretejší do seba. Popísalo sa o ňom, že je melancholický, no my to až tak nepociťujeme," povedal v rozhovore pre agentúru SITA líder kapely. "Tento album zbehne aj veľmi rýchlo, keďže prvý mal skoro hodinu," porovnal čerstvú novinku s debutom 'Vrany sa vracajú' (2006).

Jednu skladbu si kapela požičala od bardejovskej skupiny Posledné decembrové dni. Rasťo Rusnák okrem písania textov skladá aj hudbu s gitaristom Peťom Lorkom. Na albume si fanúšikovia môžu vypočuť piesne 'Ak máš strach', 'Slnko je vo veži', 'Ja a slečna Ts', 'Tak si sa stratil', 'Mikádo', 'V tieto dni', 'Moja izba', 'Nové srdce' a 'Staroslovienska'.

Krst albumu 'Slnko je vo veži' sa uskutočnil v rámci koncertu, ktorý kapela odohrala spolu s predskokanmi, zoskupením Hvozd. Bratislavská skupina, ktorej hudba je najčastejšie označovaná za undergroundový šansón s poetickými textami, sa prítomným prezentovala piesňami 'Rondo', 'Prales', 'Mesto', 'Parkety', 'Župany', 'Darling' a 'Hory'. Na jej čele stojí speváčka a hráčka na akordeón Ivana Chuťková, ďalšími členmi sú jej sestra Ivana Chuťková, bubeník Rišo Kamenický a basgitarista Peter Čaputa.

Kolowrat sa chystá pokračovať v turné, ktoré odštartovalo 2. apríla v Prešove, so staroľubovnianskou skupinou Lublau. Najbližšie sa košická šestica predstaví 16. mája v Martine a koncertnú šnúru zakončí 23. mája v Prahe, kde sa uskutoční druhý krst albumu. Kolowrat následne odohrá priateľský koncert 30. mája v Trenčíne. "Tam si nás zavolali naši kamaráti Kvety nikotínu," dodal spevák.

--
Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Kolowrat