Z liverpoolskej anglikánskej katedrály bude v sobotu (16.5.) trikrát znieť legendárna pieseň 'Imagine' od Johna Lennona. Slávnu skladbu si obyvatelia mesta vypočujú v rámci mestského festivalu umenia o 13:00, 13:30 a 14:30 SEČ. Legendárneho člena Beatles si pripomínajú aj za "veľkou mlákou" v USA, kde sa dnes začína výstava jeho osobných predmetov.

Obe udalosti zahŕňajú dávku kontroverzie, rovnako ako samotný život a smrť slávneho hudobníka, mierového aktivistu, ale aj výtvarníka, herca a spisovateľa. Vo veku 40 rokov ho 8. decembra 1980 v New Yorku zastrelil Mark David Chapman, ktorý si za jeho vraždu odpykáva doživotný trest.

Pikantériou iniciatívy liverpoolskej katedrály je fakt, že 'Imagine' je protináboženská pieseň, v ktorej hneď v úvode Lennon spieva "Imagine there's no heaven" (v preklade do slovenčiny "Predstavte si, že neexistuje nebo"). Podľa hovorcu katedrály odohratie 'Imagine' nebude znamenať, že sa cirkev stotožňuje s textom piesne. "Uznávame jej silu, ktorá núti ľudí premýšľať. Ako katedrála o tejto veci chceme diskutovať a dokážeme rešpektovať existenciu odlišných názorov," povedal hovorca katedrály. O rozozvučanie zvonov na motívy 'Imagine' sa 16. mája postará osem vopred vybraných dobrovoľníkov.

Podľa BBC News ideu odohratia skladby odobrila aj vdova po tragicky zosnulom "chrobákovi" Yoko Ono. Jej pozornosť je však omnoho viac zameraná na najnovšiu newyorskú výstavu, ktorá je pre ňu mimoriadne emotívnou záležitosťou. Okrem gitár, listov a iných osobných vecí Johna Lennona je na výstave aj papierová taška so zakrvavenými vecami, ktoré Yoko v decembri 1980 odovzdal policajný lekár. "Bolo ťažké to zahrnúť a myslím si, že by to mohlo byť aj kritizované," podotkla vdova po Lennonovi. Na druhej strane je podľa nej dôležité, aby ľudia videli následky, ktoré prinášajú zbrane.

Lennonove veci sú súčasťou novej výstavy, ktorú dnes otvoria v Rock'n'rollovej sieni slávy pod názvom John Lennon: The New York Years. Návštevníci budú môcť uvidieť jeho preslávené tričko New York City, pianíno z bytu v apartmánovom dome pri newyorskom Central parku známeho ako Dakota, v blízkosti ktorého ho zastrelili, ako aj cenu Grammy, ktorú v roku 1981 posmrtne dostal za posledný album 'Double Fantasy'.

"Je v tom istý smútok a veľmi bolestný paradox, ale viem, že veľmi miloval toto miesto a práve tam ho zabili," dodala Yoko. Na výstave sú tiež listy dokumentujúce Lennonov dlhý boj proti vyhosteniu začiatkom 70. rokov, listy od vlády ako aj stúpencov speváka. Sú tam aj jeho známe okuliare a desiatky rukopisov textov piesní. Ako Yoko povedala, Johnova smrť ju stále prenasleduje. "Keby jeho smrť bola pomalý proces, mohli sme o tom hovoriť," dodala v rozhovore po tlačovej konferencii pri príležitosti otvorenia výstavy, ktorá potrvá do konca roka.

Informáciu zverejnil server NME.com.

--
Zdroj: SITA
Foto: Amoeba.com

Súvisiaci interpreti: John Lennon