V pondelok 18. mája sa začne už druhá séria edukatívnych koncertov pre stredné školy pod názvom Jazz Goes To School. Unikátny projekt, ktorého autorkou je speváčka Lucia Lužinská, sa minulý rok vo svojej premiére úspešne predstavil v Banskej Bystrici, v Bratislave a v Košiciach, tento rok pribudli ďalšie tri mestá - Poprad, Prešov a Nitra. Realizátori projektu pripravili na druhý ročník projektu aj v samotnom programe hodinového podujatia niekoľko zmien, ktoré by mali spraviť tento netradičný "výchovný" koncert pre mladých študentov ešte zaujímavejším.

Speváčka Lucia Lužinská, gitarista Boris Čellár a ich sprievodná skupina v zložení František Báleš, Juraj Kalász, Róbert Ragan a hosť na bicích - medzinárodne uznávaný srbský bubeník Vladimir Kostadinovič, známy vďaka projektu Groove Therapy Quartet, v nasledujúcich dvoch týždňoch priblížia študentom stredných škôl svet jazzu. Jedinečný projekt, ktorého dlhodobým cieľom je pričinenie sa o vytvorenie špecializovaného jazzového odboru na niektorej zo slovenských umeleckých vysokých škôl, sa minulý rok stretol s výbornými ohlasmi zo strany zúčastnených detí i odbornej verejnosti. "Po prvom ročníku sme mali odozvy aj zo samotných škôl, ktoré na tomto projekte chceli participovať," uviedol Boris Čellár na včerajšej tlačovej konferencii v Lancia Café.

"Zo svojej vlastnej skúsenosti môžem povedať, že aj mladí ľudia prežívajú renesanciu starých žánrov, začínajú byť presýtení ľahko konzumovateľnými produktami a hľadajú niečo hlbšie. Žiaľ, tiež zo svojej skúsenosti musím konštatovať, že nebyť veľkej pomoci konkrétnych hudobníkov, tak sa k informáciám a vedomostiam potrebným na prijímacie pohovory v Grazi vôbec nedostanem," spomína na obdobie spred niekoľkých rokov Lucia Lužinská, ktorá má už štúdium jazzového spevu na Umeleckej univerzite v rakúskom Grazi úspešne za sebou. "Kontaktujú ma ľudia, ktorí sa pýtajú, kde sa dajú získať informácie o jazzovej harmónii, kto by mohol ich deťom dávať súkromné hodiny jazzového klavíra, prípadne by sa chceli pripraviť na štúdium na zahraničných školách podobného zamerania."

Speváčka na tlačovej konferencii pripomenula, že "pojem jazz v slovenskej legislatíve vlastne neexistuje" (aj keď v slovníku spisovného jazyka máme "džez"; pozn. red.) a preto sú snahy o zriadenie jazzových odborov na školách veľmi komplikované. "Človek sa bojí toho, čo nepozná a keď nemá možnosť dostať sa k informáciám, často nadobúda predsudky. Stretávam sa s nimi, ľudia sa ma pýtajú, prečo s kapelou All.Time.Jazz robíme 'starú, smutnú, intelektuálnu, nudnú' hudbu. Vďaka ústretovosti partnerov projektu máme možnosť dokázať, že takéto vyjadrenia sú už prežitkom..."

Koncerty sa uskutočnia 18.5. v Bratislave, 19.5. v Poprade, 20.5. v Prešove, 21.5. v Košiciach, 25.5. v Nitre a 27.5. v Banskej Bystrici so začiatkom o 11:00. "Termíny koncertov sme schválne načasovali na koniec školského roka, pretože učitelia a riaditelia vtedy často riešia dilemu, kam so žiakmi napríklad počas maturít," dodal spolurealizátor projektu Pavol Maruščák z občianskeho združenia SCENE.

Projekt Jazz Goes To School interaktívnym spôsobom približuje mladým ľuďom hudbu, ktorej harmónia a rytmy vytvorili základ modernej populárnej hudby. "Nejde len o jazz samotný. Hudba je široký pojem a patrí do nej i jazz. Chcem mladým ľuďom ukázať, že dnes je možné spájať dohromady rôzne žánre a vytvárať tak nový zvuk, novú hudbu, nový názor," vysvetľuje autorka projektu. Koncerty tak okrem základných informácií, prierezu rôznymi štýlmi, vývoja jazzu, práce s elektronickými hudobnými efektmi, ukážok scatu a imitovania hudobných inštrumentov, ukazujú možnosti, ktoré táto hudba dnes poskytuje napríklad prostredníctvom jazz- groovy- hip-hopovej verzie skladby 'Summertime'.

Práve v tejto piesni sa na mikrofóne predstaví prominentný hosť z hip-hopovej scény. "Tentoraz tam budeme mať iných hostí, vrátane jedného známeho slovenského rapera. Projekt je totiž určený pre nezaujatých študentov a nie pre fanúšikov jazzu. Chceme im ukázať, že napríklad aj hip-hop vychádza z tohto žánru," uviedla scenáristka koncertov Lucia Lužinská. Minulý rok bol hip-hopovým hosťom Čistychov a predstavil sa len v Bratislave, tento rok, ako Lucia pre Hudba.sk prezradila po skončení tlačovej konferencie, prijal pozvanie vystupovať na koncertoch Rytmus. "Opäť sa mi potvrdilo, že mediálny obraz človeka môže byť veľmi rozdielny od skutočnosti," povedala Lucia, ktorá sa teší z pozitívneho prístupu kontroverzného rapera.

Novinkou v rámci druhého ročníka projektu bude aj videoprojekcia, na ktorej sa hneď v úvode podujatia objavia ukážky starých a nových skladieb, ktoré budú demonštrovať to, že aj súčasné popové a hip-hopové hviezdy čerpajú inšpiráciu v niekoľko desiatok rokov starých jazzových klasikách. Do priebehu vystúpení sa môžu zapojiť aj samotní študenti formou vypĺňania anketových lístkov, ktoré sú koncipované vtipne, ale s účelom vzdelávať na danú tému. Na záver jeden študent získa motivačnú cenu - gitaru.

Prehľad koncertov Jazz Goes To School 2009:

18.5. Bratislava, Divadlo Aréna
19.5. Poprad, Dom Kultúry
20.5. Prešov, DK Čierny Orol
21.5. Košice, GeS klub
25.5. Nitra, Synagóga
27.5. Banská Bystrica, Robotnícky dom

Všetky koncerty začínajú o 11:00 a sú prístupné aj verejnosti, avšak priestory majú obmedzenú kapacitu.

--
Text: Patrik Marflák
Foto: Martin Trenkler