Opäť vyjde prvých osem albumov legendárnej kapely Fermata. Vychádzať budú v podobe štyroch dvoj-CD, pričom každý komplet bude obsahovať dva albumy. Všetky nahrávky boli remastrované z pôvodných štúdiových pásov a ich vizuál bude pozostávať z reprintov originálnych vinylových obalov a dobových sleeve-notes.

Opus Remasters 1 prinesie albumy 'Fermata' (1975) a 'Pieseň z hôľ' (1976) a druhý komplet bude obsahovať nahrávky 'Huascaran' (1977) a 'Dunajská legenda' (1980). Na trojke sa objaví album 'Biela planéta' (1980) spolu s 'Generation' (1981) a štvorka prinesie 'Ad libitum' (1984) a 'Simile' (1991).

Ich grafické stvárnenie nadviaže na projekt predošlých reedícií titulov z dielne formácie Collegium Musicum či série spoločných albumov Paľa Hammela a Mariána Vargu. Kolekcie reedovaných titulov z katalógu vydavateľstva Opus začali vychádzať pred 4 rokmi.

Skupina Fermata vznikla v roku 1973. Zakladajúcim členom je skladateľ a gitarista Fero Griglák, okolo ktorého sa neskôr vystriedalo viacero hudobníkov, okrem iných basgitarista Fedor Frešo či Laco Lučenič.

Formácia má na konte jedenásť štúdiových albumov, po spomínaných ôsmich vydali 'Real Time' (1994), 'X' (1999) a 'Next' (2005). Aktuálnu diskografiu uzatvára koncertný záznam, ktorý vyšiel na CD i DVD koncom roka 2007.

Zdroj: SITA, -leh-
Foto: Juraj Cagáň - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Fermata