Island síce kruto zasiahla kríza, ale hudobná scéna tejto magickej krajiny je stále jednou z najpodmanivejších. Presvedčil nás o tom včera v Subclube Valgeir Sigurdsson a presvedčí nás určite aj nový album kapely Sigur Rós, ktorý je údajne takmer hotový. Budeme si naň však musieť počkať do budúceho roka.

Podľa informácie, ktorú Sigur Rós zverejnili na svojej oficiálnej stránke Sigur-ros.co.uk, strávila kapela posledné týždne vo svojom štúdiu Sundlaugin Studio, kde nahrávala nasledovníka albumu kritikmi oslavovaného albumu 'Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust' (2008). Nový album by mal byť "pomalší a ambientnejší".

Bubeník Orri Páll Dýrason opísal novú hudbu Sigur Rós ako "melodickú ale omnoho menej hlučnú" ako predchádzajúce nahrávky. Presný dátum vydania nového albumu zatiaľ nie je neznámy, na trhu by sa mal objaviť v priebehu roka 2010.

Veľkou novinkou kapely Sigur Rós je aj plánované vystúpenie pre Dalajlámu, ktoré sa pri príležitosti jeho návštevy Rejkjavíku uskutoční už 2. júna. Kapela sa na vypredanom koncerte predstaví spoločne s hudobníkmi, s ktorými v roku 2002 nahrala orchestrálne dielo Odin's Raven Magic, avšak bez svojho frontmana Jónsiho Birgissona, ktorý bude v Londýne nahrávať svoj sólový debut.

Zatiaľ nepomenovaný album 34-ročného gitaristu a speváka bude prevažne akustický, sláčikovými aranžmánmi naň prispel aj známy skladateľ súčasnej klasickej hudby Nico Muhly. Producentom albumu je Peter Katis, ktorý produkoval pre Interpol, National či Tokyo Police Club.

Text: Patrik Marflák
Zdroj: Sigur-ros.co.uk

Súvisiaci interpreti: Sigur Rós