Keď BWO! - značka priaznivcov dunivej basovej linky a mestskej klubovej hudby z Britských ostrovov - pred pár rokmi vznikla, temná odnož UK garage zvaná dubstep bola na slovenskej klubovej scéne veľkou neznámou. Dnes je všetko inak, dubstep je "in" a DJov i akcií je čoraz viac. Organizátori klubovej noci, ktorá to u nás spolu s festivalom Wilsonic všetko naštartovala, však ostávajú verní svojej filozofii - BWO! sa síce nekoná príliš často, ale zakaždým prinesie tie najaktuálnejšie mená, ktoré posúvajú undergroundovú tanečnú hudbu dopredu. A či to dnes nazveme dubstep, UK garage, house, techno, electronica, wonky alebo funky, to už je úplne jedno...

Na ďalšom pokračovaní, ktoré sa opäť uskutoční v bratislavskom klube Subclub, sa predstaví dvojica britských producentov. Jamie Vex'd - veterán z dnes už legendárneho labelu Planet Mu, ktorý v súčasnosti nabral "nový dych", a Pangaea, ktorého možno pokojne označiť za najvychytenejšieho dark garage / 2step / dubstepového producenta súčasnosti. To isté platí aj o jeho labeli Hessle Audio, z ktorého sa na predchádzajúcom vydaní BWO! vo februári predstavil jeho kolega Ramadanman. Zajtrajší line-up doplní tech-dub-stepový DJ a producent break!fast z Prešova a rezidenti Biomat a Detlef Dakar.

Na začiatku bol treskot: 'Smart bomb', 'Pop pop', 'Bombardment of Saturn'. Parkety vibrovali v nízkych frekvenciách a konštrukcia UK garage zvuku sa ohýbala do nových tvarov. To boli časy, to boli Vex'd, ktorí sa svojho času predstavili aj na bratislavskom Wilsonicu. Potom bolo dlho ticho. Až toho roku sa jeden z nich vrátil. Jamie Vex'd, pod pazuchou synťák a na kapucni ligotavý vesmírny prach, sa znova rád zastaví v Bratislave aj s novým, zvukovo farebnejším a funkom obohateným materiálom. Paletou zvukov zo syntetizátorov je čiastočne späť v 80. rokoch, no produkciou a nápadmi jednou nohou v budúcnosti. Tam ho s nálepkou "wonky" zaraďujú aj senzácie-chtiví blogeri a žurnalisti, spolu s menami ako Zomby, Joker, alebo Rustie. Príbuznosť s nimi však nie je úplne náhodná, stačí si vypočuť Jamieho set Sunday Walkman Mix.

Mladý producent Pangaea spolu s Ramadanmanom momentálne šliapu na päty najväčším menám svojho žánra. Títo prisťahovalci z Leedsu predstavujú druhú generáciu dubstepových producentov, ktorá zabehané vzorce nepreberá, ale vytvára ich nanovo. U Pangaea sú výsledkom tracky, ktoré si vyslúžili označenia ako "dark garage prevrátený naruby", alebo "minimalistický 2-step". Jeho aktuálny promo-set prezrádza, že sa už ako mladý fagan hrabal v krabiciach s kazetami staršieho brata, aby nachádzal tie najlepšie pozostatky éry, kedy sa junglu nehovorilo inak ako hardcore. Tieto sa s novou produkciou súpútnikov z labelu Hessle Audio svojou neopočúvanosťou prelínajú natoľko, že nerozoznáte, či práve hrajú analógové skladby z roku 1992, alebo digitálne z roku 2009.

Ak bol však Pangaea v roku 1992 hudobne najďalej v detskej izbe, tak za posledné dva roky sa dostal podstatne ďalej. Tento rok si stihol zahrať napríklad v londýnskom klube Fabric, alebo na preview festivalu Mutek v newyorskom Brooklyne, kde sa mu podarilo nadchnúť inak skôr na techno orientované publikum (vrátane tých, ktorí dubstep vyslovene neznášajú). Ak Subclub nemáte v sobotu po ceste, vychutnajte si záznam tohto setu aspoň doma. A nezabudnite pripojiť subwoofer.

BWO!
sobota, 20. jún 2009
Bratislava, Subclub (Nábrežie Arm. Gen. L. Svobodu, Bratislava)

Line-up:
Jamie Vex'd (Planet Mu, UK)
Pangaea (Hessle Audio, UK)
break!fast (MNFST)
Biomat & Detlef Dakar (BWO)

Viac informácií nájdete na www.subclub.sk a na blogu a Dvaunlimited.tlis.sk.