Piešťany majú dlhoročnú kultúrnu a najmä hudobnú tradíciu. V súčasnosti sa tu organizuje niekoľko hudobných festivalov. Okrem iného aj osemmesačný festival International Jazz festival a v tomto roku i Festival Doda Šošoku. Prehliadka šiestich jazzových zoskupení v Hudobnom pavilóne, ktorá sa uskutoční v sobotu 20. júna 2009 od 15:00, je predzvesťou toho, čo na Slovensku dostáva "nové krídla".

Vyvrcholením programu bude, symbolicky, vystúpenie Lucie Lužinskej, ktorá prednedávnom po druhýkrát priniesla jazz do škôl v rámci projektu Jazz Goes to School.

"Mestské kultúrne stredisko pripravilo prvú prehliadku mladých jazzových skupín s názvom Young Jazz Piešťany 2009, kde sa predstavia skupiny z východu, zo Štúrova, z Nitry a z Bratislavy. Na záver vystúpi Lucia Lužinská zo skupinou a to všetko počas piatich hodín a zadarmo," konštatuje organizátor prehliadky Martin Valo. "Naším cieľom je počas letnej sezóny prísť s niečím novým, mladým, progresívnym a zanechať stopu – notu. Okrem prehliadky sa spracuje CD a DVD nosič."

Mladí jazzmani – dvadsiatnici - odchovanci Jazzovej akadémie otvoria päťhodinový maratón hudby v hudobnom pavilóne v mestskom parku. Pre návštevníkov je pripravené široké spektrum hravej hudby. Súčasný jazz sa necháva okrem svojej podstaty ovplyvniť aj prvkami africkej hudby, indickými rytmami, ale aj hudbou z iných častí sveta, ktorá preniká do všetkých žánrov. Jazz, ktorý vzniká v súčasnosti, je ovplyvnený novou generáciou, novými technikami, pričom sa jeho prenikaním do iných žánrov hudby, ale aj jeho čerpaním z nich, stierajú hranice medzi žánrami.

Gitarista Zsolt Csókas na sólovej gitare spolu s absolventom Miroslavom Gazdíkom na basovej gitare a bubeníkom Bálintom Takácsom pôsobia v rôznych hudobných zoskupeniach. Túto hráčsku zostavu s názvom ZC Trio počuli okrem Slovenska aj poslucháči v Maďarsku a v Paríži. Jej jazzrockové tóny s prvkami kolektívnej improvizácie nenechávajú poslucháča ľahostajného k hráčskej virtuozite. Gitarista Zsolt Csókas získal minulý rok za presvedčivý inštrumentálny výkon spomedzi 18 skupín cenu Nové tváre slovenského jazzu 2008.

Formácia Freeband, ktorej stálou scénou je nitriansky Frenky klub, pôsobí na scéne takmer päť rokov. Päťčlenná zostava hrá svoj repertoár v zložení Peter Ondruška (sólo gitara), Stanislav Kertesz (bicie), Gustáv Brezinský (basgitara) a Ján Pastor (gitara).

The Illusions Trio reprezentuje Veľké Kapušany a kvalitný hudobný prejav. V súťaži Nové tváre slovenského jazzu získali ocenenie objav roka 2008 a len sedemnásťročný bubeník Michal Fedor navyše aj cenu za inštrumentálny výkon. Rovnako sedemnásť rokov má aj gitarista Andrej Karlík. Zostavu dopĺňa František Šimků na basgitare. Ich vybrúsený a unikátny hudobný prejav je cenným prínosom v tejto vekovej kategórii. Dnes večer (19.6. o 20:00) sa trio predstaví aj v bratislavskom Klube za zrkadlom na akcii Art of Livin ako predkapela formácie Juraj Griglák & Company.

Zo Starej Turej sa predstavia hudobníci v zoskupení BBP Jazz trio okolo Miroslava Potfaja. Bratislavu reprezentuje The Trio+2. Skupina sa predstaví programom Ellington & beyond v zložení Ondrej Juráši (trúbka, flauta), Miloslav Suchomel (tenorsaxofón, saxofón), Ľubomír Šrámek (klavír), Juraj Kalász (kontrabas) a Peter Solárik (bicie).

Záver prehliadky bude patriť Lucii Lužinskej so skupinou All.Time.Jazz, ktorá už druhý rok na Slovensku so svojím projektom Jazz Goes To School aktívne rozširuje tento hudobný žáner medzi mladými študentami.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Martin Valo z Mestského kultúrneho strediska mesta Piešťany.