Kráľ popu sa narodil 29. augusta 1958. Jeho dvojča Brandon zomrelo hneď po pôrode. Michael pochádza z jedenástich detí. Päť z nich vytvorilo pod vedením otca skupinu The Jackson Five, ako jej člen vstúpil do sveta showbiznisu vo veku necelých dvanástich rokov.

Prvým veľkým hitom pätice bola skladba 'Got To Be There' (1971), vyšla na rovnomennom albume o rok neskôr. Predalo sa z neho viac ako milión kópií.

Paradoxne je táto skladba považovaná za prvý sólový singel M. J., a preto niet divu, že podľa neho pomenovali aj debutový sólový album budúcej veľkej hviezdy...

V roku 1979 prichádza Michael s prvou samostatnou "dospeláckou" kolekciou piesní. Volá sa 'Off The Wall' a spevák ňou - pochopiteľne - vzbudil veľkú pozornosť. Rekordy však mali začať padať až o niečo neskôr...

Absolútny prelom znamená album 'Thriller' (1982), ktorý sa radí ku klenotom svetovej popmusic. Patrí k najpredávanejším albumom všetkých čias, Michael Jackson ním prekonal všetky dovtedajšie komerčné rekordy Elvisa Presleyho či skupiny Beatles.


Michael Jackson: 'Thriller' (1982)

Klip so štvorminútovým úvodom k piesni 'Thriller' dostal skôr nálepku "krátky film", hudobná televízna stanica MTV ho preto vysielala v skrátenej podobe. Klipy Michaela Jacksona sú samé o sebe špecifickou kapitolou. K piesni 'Beat It' vznikol ďalší, ktorý je považovaný za prelomový kvôli tanečným kreáciám Jacksona.


Michael Jackson: 'Beat It' (1982)

Album 'Thriller' obsahoval celú sériu hitov. Veľký úspech mala aj pieseň 'Billy Jean', Jackson si na albume zaspieval aj duet s Paul McCartneym ('The Girl Is Mine'). Úspech zopakovali o rok neskôr na McCartneyho albume 'Pipes Of Peace' ďalším duetom 'Say Say Say'.


Michael Jackson: 'Billy Jean' (1982)


Paul McCartney & Michael Jackson: 'Say Say Say' (1983)

Pozíciu kráľa popu potvrdil Michael Jackson nasledujúcou platňou 'Bad' (1987). Nájdeme na nej aj kontroverzný hit 'Dirty Diana'. Dodnes sa o ňom vedú špekulácie, pretože spevák nikdy oficiálne nevysvetlil, či pieseň naráža na jeho kamarátku – speváčku Dianu Ross, alebo na britskú princeznú Dianu. Ďalšie špekulácie hovoria o tom, že text tohto hitu komentuje fanynky, ktorých najvyššou métou bolo získať sádrový odliatok genitálií svojich idolov – takzvané groupies.


Michael Jackson: 'Dirty Diana' (1987)

Album s poradovým číslom osem – 'Dangerous' – vychádza koncom novembra 1991. Okamžite skončil na prvej priečke Billboardu a dodnes sa z neho predalo viac ako 32 miliónov kópií. Videoklip k piesni 'Black Or White' patril v tom čase k najdlhšie vyrábaným a k najdrahším. Podpísali sa pod to na dovtedy nevídané filmové triky spracúvané najmodernejšou počítačovou technikou svojej doby. Zahral si v ňom aj populárny blonďáčik Maculay Culkin, známy z filmovej série Sám doma (Home Alone). V piesni hosťoval aj gitarista Slash zo skupiny Guns N'Roses.


Michael Jackson: 'Black Or White' (1991)

Veľkými hitmi z albumu 'Dangerous' boli aj piesne 'Heal The World' a 'Give In To Me' či 'Remember The Time'.


Michael Jackson: 'Heal The World' (1991)


Michael Jackson: 'Give In To Me' (1991)


Michael Jackson: 'Remember The Time' (1991)

V roku 1995 vychádza dvojalbum 'HIStory' – rekapitulácia všetkých veľkých hitov na prvom nosiči. Druhý ponúka novinky vrátane baladickej 'You Are Not Alone'. 'HIStory' si kúpilo viac ako 40 miliónov fanúšikov, titul sa tým zaradil na čelo rebríčka najpredávanejších dvojalbumov.


Michael Jackson: 'You Are Not Alone' (1995)

Posledná štúdiovka Michaela Jacksona vyšla v jeseni 2001 pod názvom 'Invincible'. Albujm je zaujímavý predovšetkým tým, že sa na trh dostal s piatimi rôznymi farebnými variáciami obalu. Nosič si kúpilo 10 miliónov ľudí.


Michael Jackson: 'Cry' (2001)

Kráľ popu zomrel 25. júna 2009 v Los Angeles.

Text: Peter Lehotský
Foto: SonyMusic

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson