Americká rocková skupina The White Stripes bude mať vlastný dokumentárny film. Snímka Under Great Northern Lights ponúkne pohľad na súrodencov Jacka a Meg Whiteovcov z Michiganu počas kanadského turné v roku 2007.

Premiéru bude mať 19. septembra na filmovom festivale v Toronte, potom poputuje do kín. Pre dvojicu to nie je filmový debut. V snímke režiséra Jima Jarmuscha Káva a Cigarety (2003) si zahrali samých seba.

Jack White sa v tom istom roku objavil v oscarovej dráme Návrat do Cold Mountain a v roku 2007 stvárnil postavu Elvisa Presleyho v snímke Walk Hard: The Dewey Cox Story.

Skupina The White Stripes je pozoruhodným zjavom na svetovej hudobnej scéne. Na svojom konte majú šesť štúdiových albumov, z ktorých komerčne najúspešnejšie sú posledné tri: 'Elephant' (2003), 'Get Behind Me Satan' (2005) a 'Icky Thump' (2007).

Medzi najväčšie hity kapely patria skladby 'Icky Thump', za ktorú dostali aj prestížnu cenu Grammy a pieseň 'Seven Nation Army', ktorá je podľa magazínu Rolling Stone 21. najlepšou gitarovou skladbou všetkých čias.

Bočným hudobným projektom Jacka Whitea je úspešná skupina The Raconteurs, v marci okrem toho oznámil založenie nového rockového zoskupenia s názvom The Dead Weather.

Zdroj: SITA