Organizátori slávnostného udeľovania hudobnej ceny Barclaycard Mercury Prize zverejnili nominácie. Do dvanástky adeptov na najlepší britský alebo írsky album za posledný rok sa dostali Kasabian, Friendly Fires, Bat For Lashes, Florence and the Machine, Glasvegas, La Roux, Led Bib, Lisa Hannigan, Speech Debelle, Sweet Billy Pilgrim, The Horrors a The Invisible.

Lídrom 17. ročníka Barclaycard Mercury Prize je britské duo La Roux, ktoré s piesňou 'Bulletproof' z albumu 'La Roux' (2009) vedie britský singlový rebríček.

Okrem nich majú vysoké šance na získanie ocenenia aj britskí rockeri z Kasabian, indie popová formácia na čele so speváčkou Florence Welch s názvom 'Florence and the Machine' a chlapčenská kapela Friendly Fires. Naopak, niektoré favorizované kapely a hudobníci ako Little Boots, Doves, Lily Allen alebo White Lies nominácie ani nezískali.

Tohtoročný line-up je netradičný vzhľadom na to, že všetci nominovaní sa na ňom nachádzajú po prvý raz, s výnimkou Bat For Lashes. Tí získali jednu nomináciu v roku 2007 za album 'Fur and Gold', cenu si však pred dvoma rokmi odniesla londýnska kapela Klaxons za 'Myths of the Near Future'.

Sedem z dvanástich albumov bojujúcich o tohtoročný titul Mercury Prize sú debuty.

Speváčka Florence Welch zo zoskupenia Florence and the Machine je podľa vlastných slov "polichotená, že mohla vyplniť list nominácií. Je to ale trocha zvláštny pocit," dodala.

"Ako umelec sa snažím napísať skladbu od začiatku a dotiahnuť ju do konca, je fajn pocit, keď to niekto ocení," uviedla hudobníčka a textárka Natasha Kan, ktorá vystupuje pod pseudonymom Bat For Lashes. Jej osobnými tipmi na víťaza sú La Roux, Florence and the Machine a Speech Debelle. Do listu s nomináciami sa popri rockových, indie rockových a popových albumoch prebojovalo aj experimentálne jazzové CD 'Sensible Shoes' od skupiny Led Bib.

Sedemnásty ročník odovzdávania prestížnej hudobnej ceny Barclaycard Mercury Prize sa uskutoční 8. septembra v Londýne.

Víťaz okrem prestížneho ocenenia získa aj finančnú odmenu 20 000 libier (23 113 eur). Hudobnú cenu The Mercury Prize po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Vďaka víťazstvu The Mercury Prize sa v hudobnom priemysle presadili aj PJ Harvey (2001), Ms. Dynamite (2002), Franz Ferdinant (2004) či Arctic Monkeys (2006).

Zdroj: SITA


Súvisiaci interpreti: Bat For Lashes, Florence and the Machine, Kasabian