Slávne šesťdesiate roky boli obdobím rozkvetu československého rocku a mali svoje pokračovanie aj v sedemdesiatych rokoch. I napriek dusnej politickej klíme vznikli vtedy pozoruhodné albumy legendárnych skupín a umelcov ako Collegium Musicum, Pavol Hammel a Prúdy, Gattch, Fermata, Dežo Ursiny, Flamengo, M. efekt, Vladimír Mišík & Etc, c a ďalších, ktoré dnes predstavujú zlatý fond slovenskej a českej hudby, vychádzajú stále v nových reedíciách a okrem spokojných pamätníkov si nachádzajú nových obdivovateľov z radov hudbymilovnej mládeže.

Je príjemné, že niektoré z týchto skupín a ich protagonisti sú dodnes aktívne.

A nemožné sa stalo realitou, keď prakticky všetky dodnes fungujúce legedy sú zoradené na jeden playlist v rámci unikátneho a neopakovateľného podujatia, Víkendu legiend, ktorý sa bude konať v dňoch 21. a 22. augusta v známom areáli Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom.

Kto je kto na listine účinkujúcich?

Gattch - kultová slovenská skupina, ktorá pôsobila v rokoch 1970-1973. Zanechala po sebe jeden skvelý album (jeho remasterovaná a doplnená CD-reedícia vyšla v roku 2001). Prvýkrát sa Gattch po dlhých 35 (!) rokoch dali dokopy v rámci koncertu Legendy 60, ktorý sa konal vlani. Na Zelenej vode sa objavia v takmer pôvodnom obsadení. Žiaľ klávesista skupiny Ali Beladič sa comebacku už nedožil.

Blue effect - legenda českého rocku. Skupinu založil v roku 1969 bývalý gitarista Matadors Radim Hladík a počas jej existencie ňou prešli také osobnosti československého rocku ako Vladimír Mišík, Lešek Semelka, Fedor Frešo, Oldřich Veselý, Luboš Pospíšil či David Koller, a vystriedala názvy ako Modrý efekt či M. efekt. S výrazne omladeným ansámblom a pod pôvodným názvom hrá Blue effect pod vedením Radima Hladíka od roku 2004.

Pavol Hammel - patrí na Slovensku k živým legendám rocku i populárnej hudby. Zakladateľ skupiny Prúdy, spevák, gitarista a skladateľ, nahral počas svojej 45 rokov trvajúcej kariéry množstvo skvelých albumov a vystriedal niekoľko hudobných štýlov. Patrí k priekopníkom slovenského rocku a každý jeho koncert je mimoriadnou udalosťou. S gitaristom Blue Effectu Radimom Hladíkom ho spája dlhoročné priateľstvo a spolupráca (napr. na slávnom albume 'Zelená pošta'), ktoré si najnovšie našli svoj prejav v podobe akustického dua, ktorého vystúpenie bude iste jedným z vrcholov festivalu.

Vladimír Mišík & Etc - je zaručená značka kvality. Populárny český spevák, gitarista a skladateľ pôsobil v skupinách New Force, Blue effect a Energit, kým sa v roku 1976 "urobil pre seba" a založil si vlastnú skupinu Etc, s ktorou (až na dlhšie či kratšie prestávky spôsobené za komunistov zákazom činnosti a po revolúcii zasa poslaneckým mandátom v českom parlamente) koncertuje dodnes. V súčasnosti je Vladimír Mišík vo vrcholnej forme a jeho Etc hrajú opäť v tom istom obsadení ako v obobí 1979-1982, teda v tom, ktoré mnohí fanúšikovia považujú v histórii skupiny za "klasické".

Jožo Barina - spevák a gitarista, frontman legendárnej slovenskej skupiny Meditating Four (For Meditation), ktorá pôsobila v rokoch 1967-1971 a zanechala po sebe niekoľko nezabudnuteľných piesní, nako napríklad 'Hej, pán doktor' (začiatkom 90. rokov pieseň nahrala skupina Hex) alebo 'Meditácia nad vášňou'. Po jej rozpade sa venoval blues vo svojej kapele B-Profil a v spolupráci s inými hudobnými telesami. Barinovo vystúpenie s obnovenými Meditating Four bude iste veľkou hudobnou udalosťou.

Fermata - vznikla po odchode gitaristu Fera Grigláka z Collegia Musica. Skupina sa pôvodne orientovala na fusion, no po príchode basového gitaristu Fedora Freša sa postupne preorientovala na svojskú formu progresívneho rocku. Vo vydavateľstve Opus nedávno vyšla remasterovaná kolekcia albumov Fermaty zo 70., 80. a 90. rokov, takže sa dá očakávať, že koncert skupiny (ktorej protagonistami sú stále Fero Griglák s Fedorom Frešom) bude aj v znamení starších kusov overených časom.

Progres 2 - brnenská legenda sústredená okolo bubeníka a speváka Zdeňka Kluku a speváka a gitaristu Pavla Váně (ktorý kedysi hrával aj v Collegiu Musicu). Kultový status si skupina získala koncom 70. rokov po uvedení veľkolepého koncertného programu Dialóg s vesmírom. V 80. rokoch Progres 2 prešiel viacerými personálnymi zmenami, dokonca aj zásadnou zmenou názvu (na Progres/Pokrok), no v súčasnosti hrá opäť pod svojím starým menom a v najsilnejšom obsadení, keď v ňom okrem Kluku a Váněho hrá a spieva aj klávesista Roman Dragoun, ktorý pôvodne Váněho v roku 1981 vystriedal.

Collegium Msicum - legenda legiend, azda najslávnejšia skupina československej hudobnej histórie, ktorú založili bývalí členovia Prúdov Marián Varga a Fedor Frešo s Dušanom Hájkom a Rasťom Vachom z Blues Five. Po slávnom období 70. rokov zachytenom na skvelých platniach sa súbor na dlhý čas odmlčal a jeho členovia sa venovali sólovej dráhe alebo hrali v iných zoskupeniach. Po vrelo prijatom comebacku skupiny v roku 1997 sa nad Collegiom opäť načas zavrela hladina a trvalo ďalších vyše desať rokov, kým ju jej bývalí členovia znovu oživili. Dnes Collegium tvorí okrem veteránov Mariána Vargu, Fedora Freša a Františka Grigláka z "klasického obsadenia" aj medzinárodne uznávaný bubeník Martin Valihora.

Víkend legiend

Piatok 21.8. od 19.00

Gattch - Blue Effect - Pavol Hammel & Radim Hladík - Vladimír Mišík & Etc

Sobota 22.8. od 19.00

Jožo Barina & Meditating Four - Fermata - Progres 2 - Collegium Musicum

Informácie poskytla redakcii portálu Hudba.sk Silvia Turnerová.

Foto: Martin Kubeš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Collegium Musicum, Dežo Ursiny, Fermata, Flamengo, Prúdy, Vladimír Mišík