České nezávislé hudobné vydavateľstvo X Production, zastrešujúce množstvo pozoruhodných zoskupení, predstavilo edičný plán pre najbližšie obdobie v znamení strašidiel, objavov a krysej charizmy. Na záver tohto roka a na jar budúceho sa roku sa tak v jeho ponuke objaví nová doska formácie Midi Lidi o vnútorných strašidlách, uskutoční sa návrat legendárnej Vanessy, Insane predstavia „krysie nevergreeny“, debutovať bude projekt Kazety a ďalších albumov sa dočkáme od kapiel Dying Passion, Romana Empira, Rara Avis a Please The Trees.

Druhý album elektronických vizionárov Midi Lidi ‘Hastrmans, Tatrmans & Bubáks’ bude v porovnaní s debutovým ‘Čekání na robota’ o poznanie temnejší. „Doska vypráva o vnútorných strašidlách. Je melancholickejšia, temnejšia, ale hudobne emotívne farebnejšia - ako jeseň. Jednoducho hity vystriedali city“, hovoria Midi Lidi. Na albume, ktorý sa nahrával u Ondřeja Ježka v štúdiu Jámor, spolupracovali aj hostia zo skupín JackJack a Ali ibn Rachid.

Slovenský krst albumu ‘Hastrmans, Tatrmans & Bubáks’ sa uskutoční už v tento piatok 27. novembra 2009 v bratislavskom klube A4 – nultý priestor.



Nezávislé vydavateľstvo X Production vlastní vo svojom archíve slušnú zbierku titulov prevažne českej scény. Hlbší pohľad do zákulisia tohto labelu, ktorého ponuka je silnou alternatívou voči mainstreamu, nám poskytol riaditeľ hudobnej divízie Zdeněk Neusar.

Ako a s akým zámerom vzniklo vydavateľstvo X Production?

Ako veľkí priaznivci českej hudobnej scény sme dlhodobo cítili, že nie je v najlepšom stave. A práve toto bolo pred rokmi hlavným motorom vzniku X Production. Snažíme sa objavovať nové talenty, pomôcť im k vydaniu vlastného nosiča a v rámci možností urobiť pre naše kapely maximum.

Akým kľúčom vyberáte kapely, ktoré vydávate pod svojimi krídlami?

Základným kritériom je ľudský potenciál, nadčasovosť a súčasne odhodlanie muzikantov robiť hudbu naplno.

Majú v dnešnej dobe, keď sa na webe a medzi ľuďmi takmer neobmedzene šíria mp3-ky, vydavateľstva ako to vaše šancu na prežitie?

Kopírovanie a všeobecná nechuť čokoľvek do hudby investovať – tento trend ju hlavne u mladých ľudí stále silnejší. Vsádzame na kvalitnú hudbu a pekne spracované digipacky, veríme v lojalitu skutočných milovníkov hudby a snažíme sa o individuálny prístup, ktorý žiadna technológia nikdy nenahradí. Nie je vylúčené, že formátu CD ako predajnému médiu časom odzvoní, snažíme sa preto hľadať nové cesty a hudobnú divíziu propagujeme s ostatnými projektami X Production, ktorými muzike pomáhame. Pokiaľ máme šikovný tím a energiu, zostávam optimistom. Zároveň ale nepopieram, že je to bez podpory podobne zmýšľajúcich ľudí stále ťažšie...


Viac info: www.midilidi.cz, www.myspace.com/midilidi, www.a4.sk, www.xproduction.cz

--
Autor: Juraj Cagáň
Foto: Pavel Reissmann
Video: Youtube

Súvisiaci interpreti: Dying Passion, Rara Avis