Po siedmych rokoch sa na verejnosti predstaví britská kapela Suede. Stane sa tak niekedy v priebehu tohto roka pri príležitosti benefičného koncertu. Ten sa bude konať v zatiaľ bližšie nešpecifikovanom termíne na podporu jednej nadácie.

Suede oznámili, že sa má jednať o zatiaľ jediné plánované vystúpenie. Uskutočniť sa má v zostave, ktorej súčasťou nebude gitarista Bernard Butler.

Na pódiu sa tak ukáže pätica na čele so spevákom Brettom Andersonom. Po jeho boku zahrajú basgitarista Mat Osman, bubeník Simon Gilbert, gitarista Richard Oakes a klávesák Neil Codling.

Práve táto zostava sa podpísala pod dva pravdepodobne najznámejšie albumy skupiny - 'Coming Up' (1996) a 'Head Music' (1999). Pred rozpadom opustil Suede klávesák Nel Codling, v roku 2002 zvyšní členovia vydali poslednú štúdiovku 'A New Morning'. Rok na to formácia ukončila svoju činnosť.

Začiatkom 90. rokov minulého storočia patrili Suede k vplyvným kapelám čoraz populárnejšieho britpopu. Majú na konte veľké množstvo hitov, ich eponymický debutový album z roku 1993 získal zlatú platňu po dvoch dňoch predaja, za týždeň si ho kúpilo viac ako sto tisíc fanúšikov.

Skupina, ktorá vznikla v roku 1989 v Londýne stihla do svojho rozpadu v roku 2002 vydať päť radových albumov ('Suede', 1993; 'Dog Man Star', 1994; 'Coming Up', 1996; 'Head Music', 1999 a 'A New Morning', 2002).


Suede: 'She’s In Fashion' (1999)


Suede: 'Saturday Night' (1996)


Suede: 'Trash' (1996)


Suede: 'We Are The Pigs' (1994)

Text: Peter Lehotský
Foto: EssentialSuede.com

Súvisiaci interpreti: Suede