Ešte pred letnými prázdninami sa má objaviť sólový album bývalého člena skupiny Oasis. Spevák hovorí, že jeho nová skupina – pozostávajúca aj z dvoch členov britskej superformácie – Andy Bella a Gem Archera – má hotových osem piesní. Mieria s nimi do nahrávacieho štúdia.

"Veľa z nich som napísal ešte predtým, ako sa Oasis rozpadol," hovorí Liam Gallagher. Pre portál XFM.co.uk sa vyjadril, že k už hotovým piesňam pribudnú ďalšie.

"V apríli ideme do štúdia s producentom, spravíme s ním tri skladby a ak to nezbabre on či my, tak spolu urobíme celú platňu." Meno producenta zatiaľ tají.

Britský spevák tvrdí, že sa na prácu s novou – zatiaľ bezmennou – skupinou teší. Zároveň ľutuje, že Oasis vydali počas 16-ročnej kariéry iba 7 albumov. Označil to za "slabotu" a skritizoval skupinu za to, že nový materiál vždy produkovala príliš dlho: "Sedem platní Oasis je málo. Fungovali sme 18 či 16 rokov a spravili sme len sedem albumov. Ian Brown má sedem sóloviek. Myslím si, že je to pre Oasis naozaj slabý výsledok. Ale nejdem sa za to trestať. Aj keď si myslím, že sme mali robiť lepšie a kvalitnejšie nahrávky. Alebo viac albumov. Päťročné rozostupy medzi nimi, to fakt nie je dobré," dodáva Gallagher. "Noel chcel väčšinou vždy viac času na prácu v štúdiu, my nie."

Ostáva veriť, že nové piesne Liama Gallaghera a jeho skupiny budú minimálne tak výnimočné ako nezabudnuteľné hity Oasis. Formácia patrí k významným predstaviteľom britpopu, vznikla v Manchestri v roku 1991. Na vrchol sa dostala raketovým spôsobom po vydaní prvej platne 'Definitely Maybe' (1994), nasledujúci titul '(What's the Story) Morning Glory?' (1995) obsahoval megahity 'Roll With It', 'Don't Look Back in Anger' či 'Wonderwall'. V roku 1997 priniesla skupina tretí zásadný album s názvom 'Be Here Now'. Obsahoval napríklad hit 'Stand By Me'.

Skupinu vďaka popularite i zvuku označovali aj ako pokračovateľov odkazu legendárnych Beatles. Oasis pri tvorbe využívali podobné postupy ako liverpoolska štvorica, porovnávanie sa však jej gitaristovi George Harrisonovi nepozdávalo. V roku 1997 sa pre francúzsky denník Le Figaro vyjadril, že "za tridsať rokov si na Oasis už nikto nespomenie". Rozpútal tým mediálnu prestrelku práve s Liamom Gallagherom. Harrisonove slová ho museli raniť, keďže jeho syn má krstné meno Lennon. Oasis navyše nazvali jednu zo svojich piesní podľa Harrisonovho soundtracku 'Wonderwall Music' z roku 1968.

Platňa skupiny Oasis '(What's the Story) Morning Glory?' (1995) je na Grammy 2010 nominovaná v kategórii "album tridsaťročia". Ceny Grammy sa odovzdávajú už tento víkend.

Text: Peter Lehotský, NME.com
Foto: OasisInet.com

Súvisiaci interpreti: George Harrison, Oasis