V nedeľu 14. februára 2010 uplynie presne 20 rokov od otvorenia prvej prevádzky nezávislého vydavateľstva Indies, vtedy ešte sídliaceho na ulici Milady Horákovej v Brne. A práve v tento deň sa bude konať v brnianskom klube Fléda oslava pod titulom "Lp MAM 20 aneb dvacet let Indies". Oslavovať sa bude predovšetkým hudbou. Postupne od 17.00 hod. vystúpia interpreti, ktorí sa dajú považovať za výkladnú skriňu tohto vydavateľstva, ktoré svojim odvážnym prístupom k hudobným dielam vytvára silné zázemie pre alternatívnu hudbu nielen v Čechách.

Na úvod večera predstaví Zdeněk Bína (ex -123 Min.) spoločne s Janom Orbancom svoj nový akustický projekt. Nasledovať ich bude alternatívna dvojica Dva, ktorej debut 'Fonók' vzbudil až nekritické nadšenie. Dva okrem skladieb z tohto albumu predstavia aj nové veci z pripravovanej platne, ktorá by mala vyjsť na jeseň tohto roku.

Záverečný koncert na hlavnom pódiu bude patriť formácii Al-Yaman, ktorá pri tejto príležitosti zároveň pokrstí svoj nový album 'Insanyya'. Hosťom kapely a zároveň aj krstným otcom bude Zdeněk Bína.

Počas celého večera bude návštevníkov na rôznych miestach klubu Fléda baviť akustické duo Beňa & Ptaszek. Na oslave sa premietne aj vinylový comeback, keď burza LP nebude len spomienkou na časy vzniku Indies, ale bude zároveň aj reflektovať zvyšujúci sa záujem o tento formát prehrávania hudby. Každý návštevník obdrží ku vstupenke jedno CD (z archívu Indies podľa vlastného výberu) a aj vstupný prípitok.



Dôležité míľniky v histórii vydavateľstva Indies Scope:

1990 – 14.2. – otvorenie prvej prevádzky Indies – požičovňa a predajňa hudobných nosičov.
1991 – prvý vydavateľský počin - Meat-House Chicago I.R.A. – 'Steak!' (kat. č. MAM001).
1995 – dochádza k rozdeleniu na Indies Records (naďalej sa venuje len vydavateľskej činnosti) a Indies predajňu. Poprvýkrát je vydaných viac ako desať albumov za rok (napr. Psí vojáci, Už jsme doma, Zuby nehty,...).
1997 – Indies Scope vydáva jedno z najzásadnejších albumov svojej existencie – Iva Bittová & Vladimír Václavek – 'Bílé Inferno'.
1999 – po prvýkrát v Indies vydávajú albumy Zuzana Navarová ('Skleněná vrba') a Hradišťan ('O Slunovratu' – doposiaľ komerčne najúspešnejšia nahrávka Indies Scope).
2000 – po prvýkrát je vydaných viac ako 20 originálnych titulov v priebehu jedného roka (mimo iného Rale – 'Soumrak/Twilight' – platňa, ktorá získala Cenu Akademie populárnej hudby Anděl ako nejlepšia nahrávka v žánri „etnická a alternativní hudba“). Na portáli vltava.cz začína predaj legálných mp3 (poprvýkrát v Čechách).
2001 – vychádza opäť viac než 20 nahrávok (Cenu Anděl získali Zuzana Navarová & KOA – 'Barvy všecky' (v kategórii Folk), Iva Bittová – 'Čikori' (Lidová hudba), Tara Fuki – 'Piosenki do snu' (Alternatívna hudba a Prísľub roku).
2002 – v rámcii Indies Scope vznikajú tri produkčné podsekcie (Možnosti, MG, Happy Trails), vychádza 30 titulov a medzi nimi aj živá nahrávka The Frames – 'The Breadcrumb', čím sa kapela stáva prvým zahraničným interpretom pod krídlami Indies.
2003 – v troch kategóriach ceny Anděl zvíťazila nahrávka Radůza – 'Při mě stůj' (Zpěvačka roku, Objev roku, Folk&Country), cenu v tomto roku získali aj albumy Jaromír Honzák – 'Present Past' (Jazz & Blues) a Gulo čar – 'Baro drom' (World music).
2004 – prvá účasť (a od tejto doby už pravidelná) na medzinárodnom hudobnom veľtrhu Womex. Do siene slávy vstupuje posmrtne Zuzana Navarová, cenu Anděl získavajú Traband - 'Hyjé!' (World music) a Jablkoň - 'Hovada Boží/Animates Dei' (Folk&Country).
2005 – viac než 40 titulov vydaných v súhrne všetkých produkčných sekcií, cenu Anděl získáva Plocek & Šuranská – 'Písňobraní' (World music) a Iva Bittová – 'Elida' (Nejlepší obal). Naposledy sú niektoré z titulov vydávané na MC (kazetách).
2006 – Indies sa transformujú na Indies Scope a usporiadavajú prvý ročník svojho festivalu 'Colourscope' v meste Kuřim. Cenu Anděl získavajú Gipsy.cz – 'Romano Hip Hop' (Objev roku), Květy - K'ocourek a horečka' (World Music), Žamboši – 'To se to hraje' (Folk & Country) a Tomáš Kočko a Orchestr – 'Poplór' (World Music).
2007 – dochádza k definitívnemu rozdeleniu Indies Records, vzniknuté subjetky (Indies Scope, Indies MG Records, Indies Happy Trails, Indies distribuce) od tohto momentu fungujú úplne samostatne. Cenu Anděl získavajú dve nahrávky: Traband - 'Přítel člověka' (Folk&Country) a Tara Fuki – 'Auris' (World music). Indies Records sa dostáva medzi 20 nejlepších labelov (16. místo z 540) v hodnotení World Music Charts European (ďalej len WMCE).
2008 - Indies Scope zakladajú koncertnú agentúru pod názvem Indies production a aj naďalej sa vydáva cez 15 titulov ročne. Cenu Anděl získavajú Terne čhave – 'More, Love' (World music). Nahrávka Gipsy.cz – 'Reprezent' obsadzuje 3. miesto v októbrovom a 21. miesto vo výročnom rebríčku rebríčku WMCE.
2009 – Indies Scope se opäť dostáva medzi 20 najlepších labelov (opäť 16. miesto) v hodnotení WMCE.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope Records.

Viac informácii o podujatí: www.indies.eu

--
Foto: Juraj Cagáň