Do štrnásteho ročníka najväčšieho slovenského festivalu ostáva niečo vyše dvoch mesiacov, novinárov zajtra čaká tlačová konferencia a fanúšikov Bažant Pohoda Deň_FM na Rádiu_FM, ktoré okrem rozhovorov, záznamov koncertov a skladieb interpretov z aktuálneho i minulých ročníkov ako jediné ponúkne aj súťaž o vstupenky. Všetko nasvedčuje tomu, že sa zajtra dozvieme množstvo nových informácií a tak je načase zhrnúť si, čo sme sa o programe festivalu dozvedeli za posledný mesiac.

Isté je, že tento ročník festivalu bude mimoriadne pestrý, rovnako ako aj nedávno spustená kampaň pod heslom "Poskladaj si to, ako ty chceš". Pri menách ako The Stranglers, Scissor Sisters, Ian Brown, Klaxons, Leftfield, The xx, Skream, či Friendly Fires si na svoje skutočne príde každý fanúšik s dobrým vkusom. Fanúšikovia domácej scény sa už tradične môžu tešiť na vystúpenie skupiny Para, zahrá aj Puding Pani Elvisovej, okrúhle výročie oslávi Bez ladu a skladu, zabavia Chiki Liki Tu-a a predstaví sa aj objav alternatívnej scény Moustache.

Medzi najväčšími menami na nových vizuáloch sú newyorskí Scissor Sisters. Populárna skupina svojou zmesou popu a disca a kombináciou mužských a ženských hlasov pripomína Abbu. Na retro koncertoch sa však s obľubou oblieka aj do glam-rockového šatu, pri ktorom neviete, či to myslia vážne alebo si robia z nablýskaných 80. rokov srandu. V každom prípade im vraj nechýba nadhľad a koluje o nich chýr skvelej pódiovej šou, vďaka ktorej im ľahko prepáčite husté rotácie hitu I Don't Feel Like Dancin', ktorý v rokoch 2006 a 2007 znel doslova na každom rohu. Napriek tomu sa aj dnes dá počúvať a určite bude patriť k vrcholom festivalu.

Newyorská partička navyše vydáva 28. júna dlho očakávaný tretí album Night Work, ktorý hneď za čerstva predstaví aj na trenčianskom letisku. Ako ochutnávku ponúka kapela hypnotickú skladbu 'Invisible Light', pilotným singlom by sa však už v máji mala stať pieseň 'Fire With Fire'.


Scissor Sisters - 'Kiss You Off' live

Agentúra Pohoda je pri výbere headlinerov známa tým, že ich "vyťahuje" nielen z rôznych žánrových krabičiek, ale rovnomerné zastúpenie majú aj jednotlivé hudobné obdobia. Zlatú éru tanečnej elektroniky - 90. roky - zastúpi na Pohode 2010 ikona menom Leftfield. Na tanečnej scéne je britské duo zrovnateľné s kolegami ako Chemical Brothers, Underworld či Prodigy, ktorým svojou tvorbou vyšliapalo cestičku k mainstreamovému úspechu. Neil Barnes sa na koncertné pódiá vracia po 10 rokoch a podobne ako na ďalších významných festivaloch sa aj na Pohode predstaví spoločne s pôvodnými vokalistami Djum Djum, Earl 16 a Cheshire Cat, ktorí hrali kľúčovú rolu na klasických albumoch 'Leftism' a 'Rhythm & Stealth'. O ďalší vokál sa postará Jess Mills a živú zostavu doplní klávesák Adam Wren a bubeník Sebastian Beresford.

"Ich priekopnícky debutový album Leftism dodnes často vyhráva ankety o najlepší tanečný album a o ich živých koncertoch kolujú legendy. Leftfield sú späť a to je šanca zažiť jednu z najvplyvnejších kapiel tanečnej scény na vlastnej koži. Sme hrdí, že budete mať takúto príležitosť na našom festivale," pozývajú na jeden z najočakávanejších koncertov organizátori festivalu.


Leftfield - 'Afrika Shox'

Medzi priekopníkov elektronickej hudby patrí aj Autechre. Dvojica hudobníkov známa na poli ambientu, či industrialom strihnutého IDM spolu tvorí už od roku 1987 a od prvého albumu sú verní prestížnemu britskému nezávislému labelu Warp Records. A rástli spolu s ním - za tie roky sa vyprofilovali na jednu z najvplyvnejších skupín v rámci elektronického undergroundu. Navonok jednoduchá, no pritom nápaditá a prepracovaná inštrumentálna hudba okamžite vtiahne poslucháča do zvláštnej magickej atmosféry, ktorú nepochybne umocní aj fakt, že ich vystúpenia často prebiehajú v úplnej tme.

A do tretice elektronické duo - Crystal Castles. Kanaďania Ethan Kath a Alice Glass sú právom označovaní za experimentátorov a vďaka energickým postupom a psychedelickému spevu patria k tomu najsúčasnejšiemu na hudobnej scéne. Podľa slov organizátorov by takto mohol znieť "punk súčasnosti".


Crystal Castles - 'Courtship Dating'

Lahôdkou pre milovníkov dance-punku bude aj vystúpenie kapely Friendly Fires. Trojica mladíkov z anglického St. Alban sa stretla ešte na škole, ich eponymný debutový album spred dvoch rokov bol vrelo prijatý britským publikom i kritikou. Získali s ním nomináciu na prestížnu Mercury Prize a v januári 2010 boli v kategóriách nováčik roka a skupina roka nominovaní aj na Brit Awards. Podľa slov organizátorov sa fanúšikovia môžu tešiť hlavne na lídra kapely: "Friendly Fires patria k súčasnej silnej vlne indie-danceových skupín, majú však niečo navyše - neodolateľného, energického a pračudesne tancujúceho frontmana Eda MacFarlaneho."


Friendly Fires - 'Kiss of Life'

S elektronikou sa pohráva aj londýnske trio Belleruche, ktoré spája podmanivý soulový spev Kathrin deBoer s moderným elektronickým zvukom. Vlastnú tvorbu označujú za "turntable soul music", ak by to niekomu nestačilo, tak tento podrobnejší popis hovorí naozaj za všetko: "Sarah Vaughan, Django Reinhardt a DJ Cut Chemist, ktorí sa zasekli vo výťahu s basou ruského piva a samplerom". (video)

Priaznivcov priamočiareho garážového rocku bez zbytočných prísad zase poteší kanadské duo Japandroids. Gitarista Brian King a bubeník David Prowse sú plní energie a punkového nadšenia, ich vlaňajší album 'Post-Nothing' označil časopis Respect za gitarový debut roka.

Okrem nových príjemných prekvapení sa na trenčianskom letisku predstavia aj interpreti, ktorých mená už v súvislosti s Pohodu v minulosti spomínané boli. Do tretice prijala pozvanie dánska speváčka Kira - v roku 2008 neodolala ponuke Trickyho, ktorý ju pozval ako vokalistku na svoje turné, vlani jej v ceste do Trenčína zabránili zdravotné problémy. "Veríme, že na tretí pokus to už tejto sympatickej Dánke vyjde a na Bažant Pohode 2010 predvedie svoju zmes blues a gospelu," dodáva tím Pohody.

Staronovými menami v programe festivalu sú aj reggae hviezda Max Romeo a senegalský Orchestra Baobab, ktorí minulý rok na Pohode nevystúpili kvôli jej predčasnému ukončeniu. Jamajská legenda klasického roots reggae je na scéne už vyše štyri desaťročia, Afričania sa tiež pomaly blížia k tejto méte - vďaka mixu rôznych štýlov a tradičným africkým hudobným eposom patria s prestávkami už takmer takmer 40 rokov k najdôležitejším predstaviteľom world music.

Z Kanady do Trečína zavíta one-man show v podaní Jima Killpatricka známeho pod pseudonymom Shotgun Jimmie. Slovenskí fanúšikovia ho mohli vidieť začiatkom apríla ako jedného z predskokanov na koncerte The Burning Hell. V Klube za zrkadlom očaril natoľko, že si svoje vystúpenie zopakuje v lete na festivale. "Jeho one man show s gitarou a bicími je vtipná, dynamická a má nesmierny nadhľad. Shotgun Jimmie sa teší na náš festival a my sa tešíme na opätovné stretnutie s týmto kanadským sympaťákom."


Shotgun Jimmie - 'Captain Howdy'

Pestrosť tohtoročného line-upu zvýrazňuje aj množstvo krajín pôvodu umelcov, ktorí sa na Pohode 2010 predstavia. Uvedomujú si to aj organizátori a preto do hudobného programu zaradili aj hymny zúčastnených krajín. V úpravách dirigenta a skladateľa Petra Breinera odznejú na otváracom koncerte piatkového programu na Bažant stage v podaní Štátnej filharmónie Košice.

"Peter Breiner, autor ojedinelého projektu, v ktorom pripravil verzie všetkých hymien sveta pre vydavateľstvo Naxos, a aj všetci muzikanti budú hrať hymny úplne dobrovoľne a sme si istí, že rovnako dobrovoľne ich budú počúvať aj tisíce návštevníkov nášho festivalu. Zatiaľ sa môžeme tešiť na hymnu slovenskú, ale aj americkú, angolskú, brazílsku, britskú, bulharskú, českú, dánsku, francúzsku, indonézsku, islandskú, írsku, jamajskú, kanadskú, maďarskú, nemeckú, novozélandskú, nórsku, rakúsku, rumunskú, ruskú, senegalskú, srbskú, švédsku a ukrajinskú. Veríme, že ešte nejaké k nim pribudnú. Takáto vysoká koncentrácia hymien naraz je nevídaným a výnimočným koncertným počinom. Spievanie akejkoľvek hymny počas koncertu je tiež dobrovoľné," píše sa o výnimočnom projekte na oficiálnej stránke Pohodafestival.sk.

All Star Refjúdží Band tvoria hudobníci z Kurdistanu, Arménska, Číny, ale aj Slovenska, Švajčiarska, USA a Česka. Na podnet českej režisérky Jany Svobodovej skupinu vedie americký hudobník Michael Romanyshyna. Národnostná, hudobná i nástrojová zmeska vytvára jednu z najoriginálnejších kapiel world music súčasnosti.

Medzi najexotickejších hostí festivalu bude určite patriť Johan Sara jr. reprezentujúci magický hudobný svet sámskeho národa z arktických území. Vo svojej experimentálnej tvorbe spája tradičný sámsky hudobný štýl s názvom "joik" a alternatívnu hudbu. "Videli sme ho naživo na Womexe a bolo to nevídané, zážitok, na aký sa nezabúda," spomínajú organizátori.

DJ a producent Maga Bo sa narodil v New Yorku, za svoj domov však viac považuje brazílske Rio de Janeiro. To sa odráža aj na jeho tvorbe, v ktorej okrem hip-hopu, dubstepu či jungle cítiť aj angolské kuduro, juhoafrické kwaito, jamajské reggae a samozrejme brazílsky baile funk. Výsledkom je tanečná všehochuť, ktorú možno označiť ako "global ghetto-tech".

Aj u petrohradských La Minor sú základným kameňom tvorby sú tradície, folk(lór) a urbany život na ulici. Hrajú pouličné šansóny zmiešané s folkom a klezmerom - štýl, ktorý Rusi nazývajú "Odessa beats". V zostave kapely nechýba saxofón, tuba, basa, ruská harmonika bajan ani balalajka a v gangsterskej atmosfére sa mieša divoká radosť s nostalgiou.


La Minor - 'Girl In A Cotton Dress'

Mix folklóru a vážnej hudby predvedie slovensko-maďarsko-cigánskeho zoskupenie Rév, ktoré vychádza z Bartókovskej tradície. V zostave dominuje melancholický zvuk violy Roberta Lakatoša z Komárna, dopĺňajú ho husle, kontrabas, cimbal a gitara jeho spoluhráčov. Milovníci vážnej hudby si prídu na svoje aj na koncerte maďarského hudobného telesa s názvom Amadinda. Pôvodný projekt štyroch absolventov budapeštianskej Hudobnej akadémie Ferenca Liszta sa počas 26 rokov svojej existencie zaradil do svetovej špičky medzi perkusionistickými orchestrami. Na svojej slovenskej premiére na Pohode 2010 zahrajú dielo Mallet Quartet, ktoré pre nich vlani k 25. výročiu skomponoval priekopník minimalizmu a jeden z najuznávanejších autorov súčasnej vážnej hudby Steve Reich.

Slovenská skupina Bez ladu a skladu slávi štvrťstoročie od svojho vzniku práve tento rok. Pri tej príležitosti odohrá riaditeľ festivalu, Michal Kaščák, so svojimi spoluhráčmi v piatok popoludní koncert na hlavnom pódiu, hneď po otváracom koncerte Petra Breinera a Štátnej filharmónie Košice. Mnohí vraj tento čas označujú za "kolíkovací", pretože vtedy väčšina ľudí ešte kolíkuje svoje stany. "My sme však presvedčení, že na Pohode neexistuje zlý čas na koncert a naše publikum vie účinkujúcich oceniť popoludní, večer aj nadránom," dodáva tím Pohody, dúfajúc, že si oslavu jubilea šéfovej kapely návštevníci nenechajú ujsť. Ostatne, od predĺženia festivalu na tri dni veľká časť návštevníkov "kolíkuje" už vo štvrtok.

Z domácej česko-slovenskej scény bola za posledné týždne potvrdená aj účasť kapiel Puding pani Elvisovej a Moustache, českých Sporto, obľúbených recesistov Chiki Liki Tu-a i "festivalového inventáru" - skupiny Para. Spojenie hudobníkov z oboch krajín predstavuje jazzová formácia CZ-SK Big Band, ktorú založil gitarista a skladateľ Matúš Jakabčic. Spoločne s barytón saxafonistom Erikom Rothensteinom sa rozhodli pre netradičné dielo - hudobné spracovanie knihy známeho spisovateľa Isaaca Bashevisa Singera Blázni z Chelmu a ich história. Cez muziku big bandu sa tak snažia šíriť posolstvo o tom, ako rozlišovať ľudskú hlúposť a obmedzenosť, ktorá sa rodí v hlavách našich vodcov.

Príbehy a posolstvá budú odovzdávať nielen hudobníci ale aj divadlá. Najnovšie do programu pribudli predstavenia v podaní Divadla P. A. T. z Prievidze, Divadlo Bez domova a české Divadlo na tahu, ktoré predstaví hru Zahradní slavnost od Václava Havla. Na svoje si prídu aj priaznivci baletu - Balet Slovenského národného divadla predstaví výber z predstavenia KY-TIME, ktoré je poctou choreografovi Jiřímu Kyliánovi.

Abecedný zoznam potvrdených účinkujúcich na 14. ročníku letného festivalu Pohoda:
Abraham Inc., All Star Refjúdží Band, Autechre, Balkan Xpress Soundsistema, Bang Bang Eche, Belleruche, Collegium Musicum, Digitalism DJ, DJ Zinc, Dacha Bracha, Dan Le Sac vs Scroobius Pip, Does It Offend You, Yeah?, DOT504, Friendly Fires, Chiki liki tu-a, Chór vážskych muzikantov, Ian Brown, Ink Midget & Pjoni, Jana Kirschner, Japandroids, Jape, Johan Sara jr., José Gonzáles, Juliette Lewis, Kazety, Kira, Klaxons, La Minor, Leftfield, Maga Bo, Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, Max Romeo, Metronomy, Micachu & The Shapes, Midi Lidi, Miss Platnum, Múm, New Young Pony Club, Orchestra Baobab, Out to Lunch, Para, Polar Bear, Rév, trioVD, Scissor Sisters, Sexy Sushi, Sharon Jones a The Dap-Kings, Shazalakazoo, Ska-pra šupina, Skream a MC Sgt. Pokes, Sparrow and The Workshop, Štátna filharmónia Košice pod vedením Petra Breinera, Sporto, The Golden Filter, The Shoes, The Stranglers, These New Puritans, Vandali, The Vienna Vegetable Orchestra, Vivian Girls, The XX.

Predchádzajúce priebežné články o programe Pohody 2010:

4. 3. 2010: Na Pohode 2010 vystúpia Klaxons, José González, Sharon Jones aj Does It Offend You, Yeah?
24. 3. 2010: Pohoda 2010: Legenda The Stranglers aj aktuálne hviezdy The xx, These New Puritans a Skream

Ďalšie informácie a pravidelne aktualizovaný program festivalu Bažant Pohoda 2010 nájdete na oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

--
Text: Patrik Marflák
Zdroj: Pohodafestival.sk
Foto: Myspace.com/scissorsisters (1), Wearefriendlyfires.com (2)

Súvisiaci interpreti: Leftfield, Scissor Sisters