Známy bratislavský hudobný festival Wilsonic sa v roku 2010 neuskutoční. Prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia o tom dnes (30.4.) informoval dlhoročný šéf podujatia Tibor Holoda. Prvýkrát sa informácia objavila už vo štvrtok na Twitteri Rádia_FM, ktoré každú sobotu v noci vysiela reláciu Wilsonic_FM. Originálnou a inovatívnou hudbou z celého sveta bude Holoda spolu s Danielom Balážom prostredníctvom éteru sprevádzať i naďalej.

Dôvodom zrušenia festivalu sú financie. "Ako organizátori sa ospravedlňujeme všetkým, ktorých toto rozhodnutie sklame. Do poslednej chvíle sme sa snažili pripraviť aspoň minimálnu alternatívu, ktorá by udržala kontinuitu a uspokojila našich návštevníkov. Nepodarilo sa, preto ročník 2010 vynechávame a sústredíme sa na budúcnosť," uviedol Holoda.

V roku 2009 bol Wilsonic nominovaný na European Festival Award v kategórii Najlepší malý festival. Napriek tomuto i ďalším úspešným hodnoteniam však skončil so zápornou finančnou bilanciou. "Zapríčinil to predovšetkým nižší počet platiacich návštevníkov. Finančnú stabilitu narušil odchod hlavného sponzora. K tomu sa pridali nepredpokladané organizačné zmeny, vynútené najmä zmenou miesta, ktoré prudko zvýšili náklady. Poslednou zlou správou bol pár týždňov pred konaním e-mail z ministerstva kultúry, ktoré nás podporilo len symbolickou sumou. Nehľadáme vinníka mimo svojich radov a nevyhovárame sa na iných. Zodpovednosť je na našich pleciach a s jej dôsledkami sa vyrovnávame. Nechtiac sú v tom s nami aj niektorí naši dodávatelia a spolupracovníci. Usporiadanie ďalšieho ročníka za každú cenu by vyznelo ako neúcta voči všetkým, ktorí nám pomáhali," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Wilsonic sa po prvý raz uskutočnil v roku 2000. Zakladateľmi festivalu boli dramaturg a dídžej Tibor Holoda a spisovateľ Michal Hvorecký. V roku 2002 mal prestávku, no potom pokračoval až do roku 2009. Z malej akcie pre hudobných fajnšmekrov sa rokmi stala medzinárodne uznávaná značka. Na podujatí vystúpili stovky interpretov z viac ako dvadsiatich krajín sveta a každoročne ho navštevovalo niekoľko tisíc ľudí. Dramaturgovia pri zostavovaní programu kládli dôraz aj na to najzaujímavejšie z tvorby umelcov zo strednej a východnej Európy. Na festivale sa prirodzene prelínali živé koncerty s tanečnými párty.

V rokoch 2006, 2007 a 2008 sa Wilsonic konal na Tyršovom nábreží v Bratislave, predtým v Parku kultúry a oddychu či na Bratislavskom hrade. Zatiaľ posledná deviata edícia sa konala na bratislavskej pláži Summer Club Incheba. Počas deviatich ročníkov na Wilsonicu a na satelitných podujatiach s názvom micro.Wilsonic vystúpili napríklad GusGus, Daddy G (Massive Attack), Jazzanova, Matthew Herbert, Koop, Bonobo, Ricardo Villalobos, LTJ Bukem, Safety Scissors, Junior Boys, Coldcut, Thomas Brinkmann, Digital Mystikz, Psapp, Jimmy Edgar, Skream, Flying Lotus či DJ Kentaro.

Reportáž z minulého ročníka s príliš optimistickým koncom si môžete prečítať TU.

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Ľubomír Panák - Hudba.sk