Francúzska formácia Nôze, slovenským fanúšikom známa ako "maskot" bratislavského festivalu Wilsonic, sa v roku 2010 po prvýkrát predstaví na podujatí mimo hlavného mesta. Dvojica hudobníkov Nicolas Sfintescu a Ezéchiel Pailhes bude sobotným headlinerom na prvom ročníku multikultúrneho Easthetic festivalu na Zemplínskej šírave (25. - 26. júna 2010).

Na brehu "slovenského mora" ponúkne duo kombinujúce jazz či balkánske rytmy s elektronikou nepochybne okúzľujúcu a odviazanú tanečnú šou. V roku 2009 sa Nôze pripomenuli vydaním remixov singla 'You Have To Dance', rok predtým vyšiel album Songs on the Rock. Žánrovo by sa dala nahrávka zaradiť k minimal housu a experimentálnej tanečnej elektronike. Dvojica hudobníkov je známa aj vďaka svojim remixom, prerobili napríklad skladbu 'No You Girls' od kapely Franz Ferdinand.

Okrem Francúzov sa na premiérovom ročníku Easthetic festivalu v stredisku Hôrka predstaví aj medzinárodná formácia Realistic Crew z Budapešti a progresívna česká hip-hopová skupina WWW. Z domácich interpretov na hlavnom pódiu Easthetic festivalu vystúpia kapely Lavagance, Talkshow, The Uniques, Billy Barman, Home Made Mutant, Chiki liki tu-a, Puding pani Elvisovej, The Swan Bride, The Autumnist, Amphibios, La3no Cubano, Marián Čekovský, raperi Vec, Zverina a Tomáš Hafner alias Haf či drum&bassoví dídžeji B-Complex a L Plus. Fanúšikovia tanečnej hudby si na svoje prídu aj na druhom pódiu, ktoré bude v réžii rezidentov bratislavského Nu Spiritu.

Easthetic festival, ktorý chce byť alternatívou ku komerčným hudobným prehliadkam na východe Slovenska, ponúkne návštevníkom okrem bohatého hudobného programu aj filmy, možnosť zúčastniť sa maliarskych či sochárskych workshopov alebo priestor na streetartovú prezentáciu. V rámci divadelného programu vystúpi pantomimická skupina DETO, študenti DAMU z Prahy a pre najmenších bude pripravené bábkové divadlo. Košickí divadelníci sa predvedú tragikomédiou Šóška a pečené zemiaky o korupcii v súčasnom športe, v ktorej hlavnú úlohu stvárni herec Peter Cibula. O bábkové divadlo pre dospelých sa postará Dezorzovo bábkové divadlo. Svoje diela na Eastheticu predstavia zástupcovia Medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča a OZ Ľudia proti rasizmu. Návštevníci si budú môcť pozrieť i oceňovaný dokument Arsy-Versy.

Permanentky na Easthetic festival: music & multimedia art days sa začnú v sieti Ticketportal predávať v pondelok 3. mája. Počas mája bude permanentka na festival stáť 15 eur, v júni 17 eur a na mieste 19 eur.

Potvrdení vystupujúci na 1. ročníku multikultúrneho podujatia Easthetic festival:

Nôze (Francúzsko), Realistic Crew (Maďarsko), WWW (ČR), Lavagance, Talkshow, Billy Barman, Home Made Mutant, Chiki liki tu-a, Puding pani Elvisovej, The Swan Bride, The Autumnist, Marián Čekovský, The Uniques, Amphibios, Haf, Vec, Zverina, La3no Cubano, Jelly Belly, No Future, B-Complex, L-Plus, DJ Kinet, DJ Magálová, DJ Yanko Král, DJ C.O.D.E., DJ Skank, Barbie Idijot, DJ Pure, DJ Rafo

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu, Ján Papač z Agentúry Easthetic. Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke www.easthetic.sk.

--
Foto: Myspace.com/nozecircus