Mladý slovenský jazzový inštrumentalista a skladateľ Radovan Tariška po desiatkach nahrávkach, v ktorých účinkoval ako kapelník a co-leader, vydal na jar 2010 album, na ktorom sa po prvý raz predstavuje ako vedúca osobnosť. Nový titul medzinárodného projektu Radovan Tariška Sextet, ktorý vznikol v roku 2006, vyvolal vo svete jazzu pozornosť ešte pred samotným vydaním. Popredné osobnosti európskej jazzovej scény po vypočutí nahrávok spontánne vyjadrili Tariškovmu projektu svoj obdiv.

"Radovan Tariška predstavuje v týchto nahrávkach novú úroveň európskeho jazzu," povedal o albume svetoznámy rakúsky saxofonista Harry Sokal. "Pre mňa – ako som pozoroval Radov umelecký pokrok – a to i na spoločných koncertoch, je jeho vývoj ohromujúci. Dosiahol flexibilný sound a dynamické frázovanie. Ako líder spojil výkvet novej východoeurópskej generácie spolu s Ryanom Carniauxom, trubkárom z USA. Zážitok z počúvania tohto CD vytvára u poslucháča napätie – a u hudobníka vzniká túžba prisadnúť si a zapojiť sa do muzicírovania," pokračuje v chvále slovenského jazzmana jeho rakúsky kolega.

"Repertoár tohto pôsobivého albumu tvoria pôvodné skladby, ktoré jednak majú aktuálny mainstreamový charakter a zároveň vyhovujú virtuóznemu konceptu súčasnej hudby. Sexteto Radovana Tarišku vyvoláva túžbu počuť viac, očarí a predvedie vám ako majú znieť prvotriedni jazzoví improvizátori," dodáva Sokal.

Mixáž a mastering inštrumentálnych nahrávok realizovali v New Yorku v jednom z najlepších tamojších zvukových štúdií Systems Two. Producentom mixáže a dokončovacích prác bol americký altsaxofonista Jaleel Shaw, ktorý je stálym členom kvarteta Roya Haynesa, big bandu Charlesa Mingusa a nahráva tiež s vlastnými skupinami. "Výborne som sa cítil pri práci na mixáži a masteringu vynikajúceho albumu Radovana Tarišku. Nahrávky som si vypočul mnohokrát a bol som ohromený tým, že zakaždým som objavil niečo nové. Nielen že skladby sú svieže a inšpirujúce, ale tiež improvizované sóla sú veľmi pôsobivé. Gratulujem Radovi a bandu k takému presvedčivému výkonu," nešetrí slovami uznania producent oceňovanej nahrávky.

Pochvalné slová o albume sa pripája aj poľský saxofonista, hudobný kritik a pedagóg Piotr Baron: "Rytmika funguje ako parná lokomotíva s noblesou motýľa, sólisti sú brilantní, celý band znie dokonale zohrato, všetkých šesť rozdielnych a veľmi výrazných osobností sa zmieša do kompaktného hlasu kolektívne improvizujúceho komba. Prívlastky, ktoré môžem použiť pri charakteristike tejto nádhernej hudby sú: oduševnený, spirituálny, požehnaný, nadaný, zrelý, zodpovedný, bluesový, moderný, objaviteľský, Traneovský, Elvinovský, Jarretovský, aby sme spomenuli len niekoľko. A najdôležitejšie, čo chcem použiť ako zhrnutie, je – newyorský. Nádherná newyorskosť je silou skvelej spolupráce skupiny."

Trubkár Juraj Bartoš patrí k medzinárodne najznámejším hudobníkom slovenskej jazzovej scény. S Radovanom Tariškom ho spája dlhoročné hudobné partnerstvo, či už v spoločných formáciách (napr. kvinteto Hot House), v big bande Matúša Jakabčica, alebo v skupinách Ľuboša Šrámka. "Radko a jeho spoluhráči prinášajú to najlepšie, čo na Slovensku v oblasti akustického jazzového mainstreamu je, a to na úrovni, ktorá ďaleko prekračuje hranice našej krajiny. CD som počúval veľakrát a pri každom ďalšom počutí som bol stále viac presvedčený o tom, že táto nahrávka sa radí na vrchol interpretačného umenia. Kompozície sú takisto veľmi zaujímavé, sólisti a trio Krajňák-Baroš-Ševčík krásne komunikujú a prinášajú naozaj skvelý pôžitok z počúvania excelentnej hudby tej najvyššej triedy," hovorí Bartoš o albume sexteta.

Nahrávka Radovan Tariška Sextet, ktorú vydalo Hudobné centrum Ministerstva kultúry SR, bola pokrstená v marci v bratislavskom Nu Spirit Clube, kde slovensko-česko-americké zoskupenie odohralo koncert v plnej zostave - Radovan Tariška (alt sax), Ondřej Štveráček (tenor sax), Ondrej Krajňák (piano), Tomáš Baroš (kontrabas), Marián Ševčík (bicie), Ryan Carniaux (trúbka).

Samotný Radovan Tariška o úspešnom projekte hovorí: "Snažil som sa dať dokopy tých najtalentovanejších hudobníkov, akých poznám. Všetci sú veľmi empatickí, interaktívni a virtuózni hudobníci, no v prvom rade skvelí ľudia. Myslím si, že sme 'rovnaká krvná skupina', máme podobný muzikantský vkus, čo je podľa mňa v kapele veľmi dôležité. Keďže sme medzinárodná zostava, je pomerne náročné organizovať koncerty, šnúry, všetko treba plánovať s dostatočným predstihom, lebo sme všetci dosť vyťažení. Každé jedno stretnutie, koncert je však vždy veľká radosť a inšpirácia. Myslím si, že táto kapela má veľmi špecifický sound, ktorý sa zlepšuje doslova z koncertu na koncert, čo ma veľmi teší."

Ozdobou sexteta je Američan Ryan Carniaux, ktorý je zároveň autorom piatich skladieb na albume. K spomínanej "newyorskosti sexteta výrazne prispel práve tento talentovaný mladík. "Ryan sa narodil v New Yorku, čo sa dokonale prejavilo na jeho hre, v celkovom prístupe k hudbe a na veciach s tým spojených. Jeho autorský i hráčsky potenciál sa v tomto projekte dokonale rozvinul a je obrovským prínosom. Je presne tým chýbajúcim článkom, ktorý som do tohto projektu hľadal. Napriek tomu, že žije v Európe len krátko, pôsobí hneď v niekoľkých medzinárodných zoskupeniach. Myslím si, že je len otázka krátkeho času, keď sa stane skutočnou (nie len európskou) hviezdou, napriek svojmu mladému veku. Má na to všetky predpoklady, samozrejme, tak ako každý jeden člen sexteta," dodáva Tariška.

Úspešný projekt sa so svojou novinkou v uplynulých týždňoch predstavil na viacerých prestížnych európskych jazzových festivaloch, na jeseň pripravujú turné v Číne.

Radovan Tariška - B I O G R A F I A

Radovan Tariška pochádza z hudobníckej rodiny. K hudbe ho priviedol ako 5-ročného jeho starý otec, ktorý bol tiež klarinetista a saxofonista. Počas štúdia na Konzervatóriu v Žiline (1994, odbor klasický saxofón) sa stal členom big bandu The Slovak Young Swing Generation, s ktorým vystúpil aj na BJD 1997. Po ukončení štúdia sa rýchlo etabloval medzi hudobnícku elitu. V rámci domácej scény má na konte spoluprácu s Jurajom Bartošom, Gabom Jonášom, Matúšom Jakabčicom, Petrom Lipom či Ľubošom Šrámekom, celkovo sa ako inštrumentalista podieľal na približne 50 albumoch rôznych hudobných žánrov.

V roku 2002 bol hosťom európskeho projektu talianskeho pianistu Roberta Magrisa - Europlane Orchestra, ktorý bol zložený z popredných hudobníkov rôznych štátov EÚ (CD Europlane Orchestra Live feat. Philippe Catherine). Od roku 2001 je stálym členom Gustav Brom Big Band. Ako 23-ročný získal cenu Ladislava Martoníka Jazzman roka 2002. V rámci dua s Ondrejom Krajňákom vydal v roku 2007 album Elements, ktorý získal nomináciu na hudobnú cenu Aurel ako jazzový album roka. Najnovšie vedie svoj vlastný medzinárodný projekt Radovan Tariška Sextet. Počas svojej kariéry spolupracoval a hral so špičkovými hudobníkmi z celého sveta: James Morrison, George Mraz, Oliver Kent, Harry Sokal, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove, Esstiet Okkon Essiet, E. J. Strickland, Marcus Strickland, Donald Edwards, Keyon Harrold, Joan Faulkner, Kornel Fekete Kovacs, Gabor Winand, Jeff Ballard a ďalší.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Radovan Tariška.

Zdroj: Igor Wasserberger - sleeve note albumu Radovan Tariška Sextet
Foto: http://www.facebook.com/pages/Radovan-Tariska/59370669847

Súvisiaci interpreti: Radovan Tariška