Presne pred 30 rokmi, 18. mája 1980, spáchal samovraždu Ian Curtis - líder britskej post-punkovej skupiny Joy Division. V kuchyni svojho domu v Macclesfielde sa obesil po tom, čo si pozrel snímku Stroszek (1977) režiséra Wernera Herzoga. Pred samovraždou údajne počúval debutový album Iggyho Popa 'The Idiot' (1977). Telo našla v nasledujúce ráno jeho manželka Deborah Woodruff. V čase smrti mal Ian Curtis iba 23 rokov. Okrem manželky po sebe zanechal dcéru Natalie.

Rodák z anglického Stretfordu založil skupinu Joy Division v roku 1976 spolu s Bernardom Sumnerom a Peterom Hookom, ktorých stretol na koncerte Sex Pistols. Spočiatku sa volali Warsaw, no pre podobnosť názvu s inou kapelou sa premenovali práve na Joy Division. Štvrtým členom kapely sa stal bubeník Stephen Morris.

Na hudobnej scéne debutovala manchesterská formácia nahrávkou Unknown Pleasures (1979). Vydania druhej štúdiovky s názvom Closer (1980) obsahujúcej aj hit Love Will Tear Us Appart sa Curtis už nedožil. Napriek mimoriadne krátkemu pôsobeniu na scéne ovplyvnila tvorba Joy Division množstvo významných interpretov ako U2, The Cure, Red Hot Chili Peppers neskôr Bloc Party alebo Editors. Zvyšní traja členovia skupiny sa rozhodli nepokračovať pod názvom Joy Division a založili novú formáciu New Order, ktorá s prestávkami fungovala až do roku 2007.


Joy Division - Love Will Tear Us Apart


Joy Division - Atmosphere

Životný príbeh Iana Curtisa priniesol na filmové plátna okrem iných aj svetoznámy fotograf Anton Corbijn. Čierno-biela snímka s názvom Control (2007) vznikla podľa knihy Touching from a Distance Curtisovej manželky Deborah.

Slávneho speváka známeho epileptickými záchvatmi vo filme stvárnil Sam Riley, jeho manželku herečka Samantha Morton. Snímku hodnotili kritici prevažne pozitívne, na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes získal Control tri ceny a jedno ocenenie si odniesol aj z udeľovania cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení BAFTA.


Joy Division - Transmission (z filmu Control)

--
Zdroj: SITA
Foto: joydivision.homestead.com

Súvisiaci interpreti: Joy Division