Stovky ľudí, prevažne žien a dievčat sa už od rána v pražskom divadle Broadway lúčili s Petrom Mukom, ktorý náhle zomrel minulý týždeň. Počas polhodinovej oficiálnej časti zneli spevákove najväčšie hity a prehovorili Bára Basiková a Petr Kolář.

Divadlo sa otvorilo o 8:00 a vzápätí do neho začali prúdiť davy fanúšikov. Na pódium vyzdobenom portrétmi zosnulého hudobníka a veľkými vencami kládli kvety. Medzi známymi osobnosťami, ktoré sa prišli s kolegom rozlúčiť, bol napríklad Karel Gott s manželkou Ivanou, Monika Absolonová, Bohouš Josef, Pavel Vítek, Leona Machálková, Vilém Čok či Mukov bývalý manažér Richard Dušák.

Nechýbali herci z divadiel Broadway a Hybernia, v ktorých Muk účinkoval. Prišla aj legenda českého popu Yvonne Přenosilová, ktorá sa s Mukom zoznámila pri tvorbe muzikálu Rusalka.

"Tak dobrého chlapca som snáď ešte nikdy nespoznala," povedala pre iDNES.cz. To potvrdil aj jeho ďalší kolega z muzikálu Martin France. "Hovorí sa, že každý je nahraditeľný. O Petrovi to v žiadnom prípade neplatí." Aj speváčka Helena Vondráčková pri odchode z divadla povedala, že hlas Petra Muka sa nedá ničím nahradiť.

Oficiálna časť rozlúčky sa začala o 10:00. Fanúšikovia, ktorí sa nezmestili do hľadiska, ju mohli sledovať na plazmových obrazovkách rozmiestnených v pasáži Broadway. Prvou zo skladieb, ktoré zazneli, bola 'Ráchel', najväčší hit skupiny Oceán a zrejme aj najslávnejšia pieseň, akú kedy Muk zaspieval. Pri ďalšej piesni 'Stín katedrál' - veľkom hite jeho sólovej kariéry - si hostia speváka pripomenuli aj prostredníctvom filmových záberov z videoklipov, záznamov muzikálových vystúpení i z bežného života. Tie sa premietali na plátne umiestnenom na javisku.

"Bol si citlivý chlapec s rozorvanou dušou a romantickým srdcom. Vážil si, koľkokrát zbytočne, každý krok svojej dráhy," povedala dojato Bára Basiková. "Pre mňa si tu navždy, pretože kto žije v srdci, ten neumiera," zakončila svoju rozlúčkovú reč. "Čau Peťas," začal svoj prejav Petr Kolář. Pietny akt prirovnal k párty, na ktorú ho Muk pozval. Pripomenul, že keď spolu hovorili o svojich známych, ktorí odišli, Petr Muk zvykol hovorievať, "Nech si hore alebo dole, hlavne sa z toho neposrať". "Mám ťa tu, kamarát," zakončil rocker a poklopal si na srdce. Potom aj s Basikovou opustili javisko a divadlom ďalej zneli Mukove piesne. O 10:30 bola hlavná časť zakončená dlhotrvajúcim potleskom.

Český spevák Petr Muk zomrel v pondelok 24. mája, po zadusení zvratkami, ktoré sa mu dostali do pľúc. V krvi mu namerali 2,65 promile alkoholu. Hudobník mal v tele tiež určitú koncentráciu látky, ktorá sa pridáva do liekov proti depresii. Stopy po drogách sa v jeho tele nenašli. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo mu vyšiel nový kritikou chválený album s názvom V bludišti dnů. Niekoľkonásobný strieborný a bronzový český Slávik sa niekoľkokrát liečil z depresií.

Petr Muk sa narodil 4. februára 1965 v Českom Krumlove a vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú v Českých Budějoviciach. Už od 15 rokov pôsobil v rôznych punkových a undergroundových kapelách a v rokoch 1985 až 1993 bol lídrom skupiny Oceán, s ktorou vydal tri štúdiové albumy. V rokoch 1992 až 1996 potom pôsobil v skupine Shalom, ktorá vydala dva štúdiové albumy, jednu koncertnú nahrávku a dve kompilácie. Svoj prvý sólový album s jednoduchým názvom Petr Muk vydal v roku 1997. Po ňom nasledovali nahrávky Jizvy lásky (2000), Dotyky snu (2002), Oh L'Amour (2004), Osud ve dlaních (2005), výberovka Slunce / To nejlepší (2007), Muzikál a film (2009) a V bludišti dnů, ktorá vyšla 21. mája. Minialbum Oh L'Amour obsahoval české verzie skladieb skupiny Erasure, ktorej Muk spoločne s kapelou Oceán robil predskokana na turné po Veľkej Británii. Účinkoval taktiež v muzikáloch ako napríklad Rusalka, Johanka z Arku, Mona Lisa alebo Galileo. V rokoch 2002 a 2003 sa stal strieborných českým Slávikom, o rok neskôr bronzovým. Okrem toho niekoľkokrát obsadil druhé miesto v prestížnej ankete TýTý a taktiež sa opakovane umiestnil v prvej trojke hlasovania členov Akadémie populárnej hudby. Medzi jeho najznámejšie skladby patria Neusínej, Tančíš sama, Ty a já alebo Něžné dotyky. Fanúšikovia si obľúbili aj coververzie hitov Bon soir, mademoiselle Paris, Oh L´Amour, Stín katedrál či Zrcadlo. Z prvého manželstva mal dve dospelé dcéry Šárku a Míšu, s manželkou Evou potom dcéru Noemi, ktorá bude mať v auguste štyri roky.

--
Zdroj: SITA
Foto: Petrmuk.cz

Súvisiaci interpreti: Bára Basiková, Karel Gott, Leona Machálková, Monika Absolonová, Petr Muk