V sobotu 12. júna vystúpi na tradičnej BatCave party v bratislavskom Subclube špeciálny hosť v podobe českej chuťovky The Prostitutes. Táto dnes už vychytená skupina sa na Slovensku po prvý raz predstavila v rámci festivalu Pohoda v roku 2008, v tom istom roku zahrali aj na prvom Minikvase. Slovenské publikum si podmanili dravosťou, hudobnou pestrosťou a príjemnou melanchóliou, ktorá je prítomná v celej tvorbe skupiny.

Skupina, ktorú mnohí označujú z najlepšiu českú kapelu a ktorá si istého času vyslúžila prezývku "Joy Division z Prahy", vydala v roku 2009 svoj druhý album Hometown Zombies. Ten bol kritikou aj fanúšikmi vysoko ocenený, o čom svedčí aj titul Album roka v časopise Filter a 13 000 predaných nosičov.

Porovnanie s Joy Division už nie je na mieste, The Prostitutes na novom albume priniesli nový jedinečný zvuk, podľa ktorého je vôbec ťažké vydedukovať, že sú z Českej republiky.


The Prostitutes - Boom

The Prostitutes sa dali dokopy v roku 2004 v Prahe. Ich tvorba vychádza z post-punku, obsahuje však i prvky indie rocku, elektroniky či country. V roku 2005 nahrali debutové EP, ktoré zavesili na Myspace k voľnému stiahnutiu, a tak sa stali doslova za noc senzáciou. Rady fanúšikov sa rozrastali naďalej aj po vydaní prvého albumu 'Get Me Out Of Here' na značke Championship Records v roku 2006.


The Prostitutes - Sunshine

Skupina sa medzičasom predstavila na európskych pódiách (Španielsko, Rakúsko, Nemecko, Rumunsko, ...) a medzi jej najväčšie úspechy patrí účasť na prestížnom festivale Wave & Gothic Treffen v nemeckom Lipsku. Ich skladby sa hrávajú prevažne v študentských rádiách od Aljašky až po Austráliu. Objavili sa aj na španielskom kanáli MTV a česká hudobná televízia Óčko odvysielala záznam z ich živého vystúpenia.

The Prostitutes získali mnoho hudobných ocenení ako spomínaný Album roka v časopise Filter (2007), hudobný klip roka v ankete TV Óčko (2006), pieseň dekády, umiestnenie v rámci top 10 platní posledných dvadsiatich rokov aj medzi top 50 hudobnými osobnosťami v Čechách a mnoho ďalších.


The Prostitutes - Leave It Like It Is

Momentálne skupina dokončila demo nahrávku pripravovaného tretieho albumu a chystá sa na letné festivaly. Ešte predtým však máte šancu vidieť ich naživo v Subcube. O afterparty sa postarajú rezidentní BatCave.sk DJi mary0 & Marklyn. Akcia začína o 21:00 a pokračovať bude do ranných hodín.

Redakciu Hudba.sk informoval Braňo Krč zo Subclubu. Viac na weboch Theprostitutes.org, Myspace.com/batcavesk
a Subclub.sk.


--
Foto: Myspace.com/theprostitutes

Súvisiaci interpreti: The Prostitutes